Under sommaren 2017 överraskade AMD med Ryzen Threadripper, där de tog två kretsar Summit Ridge från den ordinarie Ryzen-serien för att skapa processorer med upp till 16 kärnor. I samband med att AMD avtäckte Ryzen 2 framgick även att en ny generation Ryzen Threadripper är i antågande.

Förutom en presentationsbild som avslöjar en lansering under årets andra hälft, det vill säga perioden juli-december, går AMD inte in på några detaljer. Högst sannolikt är dock att nästa generations Ryzen Threadripper får en liknande eller identisk uppbyggnad som den första, där skillnaden är att en 16-kärnig processor drivs av två Pinnacle Ridge-kretsar som äntrar scenen med Ryzen 2.

Andra generationens Ryzen Threadripper kan således väntas få upp till 16 kärnor Zen+ i klockfrekvenser över dagens maximala 4,2 GHz och inget mindre än 32 trådar. Detta får då sällskap av 32 MB L3-cacheminne, fyrkanals DDR4-minne och inget mindre än 64 PCI Express 3.0-kanaler.

Lika troligt som specifikationerna är att AMD behåller sockel TR4, vilket gör att användare med ett sådant moderkort med en BIOS-/UEFI-uppdatering bör kunna uppgradera till den nya versionen av Ryzen Threadripper.

► Läs alla artiklar från #ces-2018