Olika typer av datorer

Moderkort kommer i en mängd olika utföranden som är avsedda och lämpliga för väldigt olika syften. Det absolut första som måste slås fast innan det går att börja filtrera ut kandiderande modeller är därför vilken typ av system som ska byggas.

Speldatorer, kontors- eller mediadatorer och servrar hör till de vanligaste typerna, men det går även att bygga system för väldigt specifika användningsområden som videokodning eller brytning av kryptovalutor (eng. mining). Min avsikt är att täcka in de tre förstnämnda klasserna i den här guiden.

Vilka relevanta aspekter är det då som skiljer dessa typer av datorer åt? Speldatorer är sannolikt den typ som flest har erfarenhet av, och alla som byggt en sådan är väl medvetna om att ett bra grafikkort är den mest utmärkande egenskapen. En rejäl processorkylare och åtminstone ett par lagringsenheter är andra egenskaper som ses som önskvärda av många.

GTX 1080.jpg

Kraftfullt grafikkort och rejäl processorkylare är positivt för speldatorer.

En kontorsdator är nästan raka motsatsen. Den klarar sig alldeles utmärkt på processorns integrerade grafik och behöver i regel bara en enda lagringsenhet i form av en SSD för operativsystem och program. En mediadator (HTPC) liknar i mångt och mycket en kontorsdator, men har i många fall stor nytta av ett någorlunda vettigt grafikkort, för spelande eller bara anslutningsmöjligheter.

Den tredje typen, servrar, är kanske den som har minst gemensamt med de övriga. Här är ofta egenskaper som dubbla nätverksportar, många hårddiskar, låg energiförbrukning samt hög stabilitet och säkerhet allra viktigast.

Den uppmärksamme noterar nog att jag inte nämnt arbetsstationer, och anledningen till det är helt enkelt att jag bedömde målgruppen som för liten. Den som har användning för en sådan vet nog redan exakt vilka komponenter som ska inhandlas, eller köper ett färdigbyggt system med serviceavtal och hela baletten.