Konkreta köpråd

På den här sidan tänker jag försöka ge förslag på vad som kan vara lämpligt att köpa i olika scenarier, med utgångspunkt i en budget någonstans ovanför tiotusenkronorsstrecket i skrivande stund.

Jag vill påminna om vikten av att se moderkort och chassi som ett symbiotiskt par som lever av och för varandra. Därför är förslagen just sådana par, inte bara enskilda moderkort. De produkter som nämns på denna sida ska vidare ses som illustrativa exempel.

Speldator för hemmabruk

ALNG1070.jpg

Scenario: Du flyttar sällan eller aldrig datorn och tänker ställa den under skrivbordet eller på något annat ställe där det inte gör något om den tar plats. Du vill kunna spela tungdrivna moderna titlar och få plats med kylflänsar modell större samt några terabyte lagring i själva datorn. Att bygga ihop datorn är roligare än att noggrant sitta och välja ut delar. Systemet får gärna hänga med i ett antal år.

Asus Prime Z370-A.jpg

Klassiska ATX fyller nästan alla behov, men tar också en del plats.

Asus ROG Strix Z370-G.jpg

Micro ATX bör räcka gott och väl för de allra flesta vanliga datorer. Skillnaden i storlek gentemot ATX är märkbar, men inte jättestor.

Moderkort: Sikta förslagsvis på ATX eller Micro ATX, med fyra minnesplatser och gott om utrymme för allt du kan tänkas vilja utöka med senare. Välj gärna en modell med en upplåst styrkrets, så att du kan överklocka – åtminstone om du köper en upplåst processor.

Förutom de anslutningar du vet med dig att du vill ha kan en gedigen nätverkskrets och en hyfsad ljudkrets (om du ska köra analogt ljud ut) vara bra att ha med på listan över egenskaper att leta efter. Du behöver knappast vräka ut pengar på moderkortet, men håll dig gärna någon nivå över de absolut billigaste varianterna.

Define C.jpg

Mycket större än svenska Fractal Designs Define C behöver ditt chassi sannolikt inte vara.

Define Mini C TG.jpg

En del chassin har nästan identiska, något mindre motsvarigheter för mATX, som detta Define Mini C TG.

Chassi: Nu för tiden finns ett ganska rikt utbud av ATX- och Micro ATX-chassin av towertyp i rimlig storlek (runt 40 liter eller mindre), eftersom tillverkarna insett att folk inte längre har tio hårddiskar och sju DVD-läsare. Jag rekommenderar en modell av det slaget, då de räcker gott till de allra flesta och samtidigt inte är alltför stora. Behöver du större vet du om det.

Portabel LAN-dator

ALNG1112.jpg

Scenario: Du åker ofta på LAN eller liknande och vill kunna ha med dig datorn så enkelt som möjligt. Den ska ta minimal plats på skrivbordet; du kanske rentav vill ha den stående där för jämnan. Ljudnivå vid belastning är inte så noga, eftersom du då ändå ränner omkring bland smattrande vapen och exploderande granater. Det gör inget om själva byggprocessen sätter planeringsförmågan och tålamodet på prov till viss grad.

Asus ROG Strix Z370-I Gaming.jpg

Mini ITX är det enda alternativet för en liten dator.

Moderkort: Här finns bara en formfaktor att överväga, nämligen Mini ITX. Dessa modeller är numera mycket kompetenta, med överklockningsstöd, rejäl konstruktion och en bred uppsättning anslutningar – dock förstås i begränsat antal.

Precis som för speldatorn modell större kan det vara värt att satsa på ett moderkort med överklockningsstöd, men det är inte fullt lika självklart: Du bör först försäkra dig om att du kommer få plats med en skaplig kylare. Vidare kan trådlöst nätverk (WLAN), Bluetooth och liknande vara otroligt praktiskt på den här typen av system, eftersom de är så portabla.

A4 SFX.jpg

I de allra minsta chassina, till exempel Dan Cases A4‑SFX (7,2 liter), monteras grafikkortet bakom moderkortet för att allt ska få plats.

NCASE M1.jpg

Ncase M1 (12,6 liter) är litet utan att vara extremt litet.

Chassi: Det går att argumentera för att Small Form Factor (SFF) i skrivande stund är det mest spännande segmentet på chassimarknaden. Här pressas verkligen gränserna med innovativa layouter och allehanda knep. Det finns chassin från ynka 7 liter och uppåt, med stor variation. Vissa Mini ITX-chassin är till och med så stora att åtminstone undertecknad har svårt att förstå designavdelningens tanke.

Valet är ditt. Tänk bara på att det måste göras i harmoni med övriga komponenter. Grafikkort, nätaggregat och processorkylare måste få plats, lagringsplatser är ingen självklarhet och kylningen kan vara svår att få till. Planera ditt bygge noggrant, och sök gärna på webben efter liknande konfigurationer eller be om hjälp i forumet för att se om du tänkt rätt. Det är väl värt besväret!

Hemmaserver

Node 304.jpg

Scenario: Du behöver någonstans att lagra dina filer, hosta en webbsajt och köra spelserver, VPN och liknande tjänster. Det behöver få plats ett gäng hårddiskar, men annars får servern gärna synas så lite som möjligt. Låg energiförbrukning är viktigt för elräkningens skull. Åtminstone två nätverksportar är ett måste om du ska ha servern som router.

Supermicro.jpg

Supermicro A2SDi‑4C‑HLN4F må varken ha lika häftigt namn eller utseende som sina gamingkusiner, men det är också en helt annan typ av produkt med sin integrerade 16-wattsprocessor, åtta SATA-portar, fyra nätverksportar, ECC osv.

Moderkort: Här har vi förflyttat oss långt bort från typiska persondatorer: Överklockning, WLAN och ljudhårdvara är föga relevant för en server. Istället regerar strömsnåla processorer, många SATA-anslutningar, ECC-minnesstöd och generell stabilitet. Minst en videoutgång är i stort sett nödvändigt, eftersom grafikkort nästan alltid saknas.

För en schysst hemmaserver är det knappt ens värt att titta åt vanliga moderkort för socklade processorer. Istället rekommenderar jag ett välrenommerat moderkort med integrerad CPU som är designat för ändamålet. Om budgeten är stram och kraven låga kan dock en vanlig Mini ITX-variant också fungera.

Node 304.jpg

Hårddiskar är i princip det enda som tar plats i en hemmaserver.

Chassi: En av de största anledningarna till att bygga en egen server är att fylla den med hårddiskar och kalla den filserver. Då behöver det givetvis finnas plats för åtminstone det tänkta antalet diskar, och gärna ytterligare någon. Förutom denna aspekt är det förstås bara positivt ju mindre plats servern tar. I övrigt är det svårt att hamna fel.

Kontorsdator/HTPC

Node 202.jpg

Scenario: Du ska arbeta, surfa, redigera bilder, se på film och liknande lättare aktiviteter. Du har bestämt dig för att inte välja en ultrakompakt dator i stil med Intel NUC, för du värderar låg ljudnivå, valfrihet och uppgraderingsmöjligheter högre. Du vill inte gärna vara beroende av en trådbunden nätverksanslutning. Kanske vill du kunna spela några lättare spel.

Asus ROG Strix B250I Gaming.jpg

Mini ITX med trådlöst nätverk, Displayport och eventuellt digitalt ljud fixar biffen i såväl vardagsrummet som kontoret. Låst styrkrets går utmärkt.

Moderkort: Det är svårt att tänka sig att det skulle behövas något större än Mini ITX till den här typen av dator. Behöver du fler än två lagringsenheter skulle jag bli förvånad, och stora kylflänsar fyller ingen direkt funktion, utom möjligen i HTPC:n. Något du kan behöva titta särskilt efter är digitala ljudutgångar för anslutning till ljudsystemet där hemma.

Välj ett moderkort med Displayport-utgång, så att du aldrig får problem med att ansluta en skärm. Trådlöst nätverk är ett stort plus så att du slipper dra en kabel i onödan. Väldigt många små moderkort har lyckligtvis detta, så det bör inte vara något problem.

Milo ML05.jpg

En kontorsdator behöver inte ta mycket plats. För den medvetne köparen finns väldigt smidiga alternativ, som Milo ML05 från Silverstone.

Node 202.jpg

Nämn ett chassi som smälter in i TV-bänken bättre än Fractal Designs Node 202.

Chassi: Det tillgängliga utbudet förändras kraftigt beroende på om du behöver plats för grafikkort eller inte. I det senare fallet finns ytterst kompakta chassin som kan placeras så att de knappt märks, utan att för den skull kosta några pengar att tala om.

För en HTPC som ska stå i TV-bänken kanske just grafikkortet gör att ett lite större alternativ blir nödvändigt. Det är nog i detta läge ingen dum idé att satsa på ett platt chassi i klassisk HTPC-stil, som passar snyggt in jämte hemmabiosystem, förstärkare och annan utrustning.