Det har på senare år skett stora förändringar på spelmarknaden när det kommer till utgivning av spel. Spelutvecklare har gått från att tidigare vara beroende av utgivare till att idag kunna ge ut spelen själva via plattformar såsom Steam. Många av de stora spelutgivarna finns dock kvar, där Microsoft och Electronic Arts (EA) är två av de största.

Enligt uppgift till Polygon överväger Microsoft ett förvärv av en eller flera andra spelutgivare för att kunna få en starkare position på spelmarknaden och ett större utbud av exklusiva speltitlar. Microsoft har idag en kassa god för cirka 1 biljon kronor och bland annat uppges de vara intresserade av EA, som värderas till cirka 284 miljarder kronor.

Förutom EA nämns även Valve samt PUBG Corp., som ger ut och utvecklar det populära onlinespelet Playerunknown's Battlegrounds. En av anledningarna till att Microsoft överväger ett förvärv är att Phil Spencer nyligen fått en ny roll inom bolaget och därmed mer att säga till om när det kommer till satsningen på spel.

Microsoft har tidigare förvärvat en rad spelutvecklare, däribland svenska Mojang som blev en del av Microsoft 2014. Dessförinnan har de bland annat köpt upp Rare och Bungie, där den sistnämnda utvecklade spelserien Halo exklusivt för företagets spelkonsoler under en längre tid.