Smarta telefoner, eller smartphones, har blivit en allt mer naturlig del av mångas vardag. I takt med att nya modeller avtäcks och tekniken går framåt har också antalet sålda enheter successivt ökat, med försäljning som uppgår till hundramiljonersklassen.

Nu visar nya siffror från marknadsanalysföretaget Gartner att försäljningen av smarta telefoner minskat för första gången under fjärde kvartalet 2017. Totalt såldes cirka 408 miljoner enheter under kvartalet, vilket är en minskning med 5,6 procent jämfört med samma period år 2016.

Detta gäller samtliga av de stora tillverkarna, och de enda undantagen är kinesiska Huawei och Xiaomi som istället ökat sin försäljning. Anledningen till minskningen uppges dels vara att högpresterande modeller i de lägre prisklasserna blivit allt ovanligare och dels att användare hellre köper dyrare modeller och håller kvar vid dessa under ett antal år.

När det kommer till försäljning för enskilda tillverkare var Samsung störst under 2017 med en försäljning på cirka 321 miljoner enheter. De efterföljs av Apple som sålde cirka 215 miljoner telefoner under hela året, och därefter kommer Huawei och Oppo.