Datorer och tekniken som driver dessa har utvecklats mycket sedan de introducerades för första gången för många år sedan. I takt med att utvecklingen gått framåt har enheterna och kretsarna krympt i storlek, vilket gjort det möjligt att erbjuda bättre prestanda på en betydligt mindre yta.

Under sin konferens Think 2018 visar tillverkaren IBM vad de kallar för världens minsta dator. Denna mäter in på 1 × 1 mm och är därmed mindre än ett saltkorn och kommer enligt IBM bestyckad med hundratusentals transistorer. Sett till beräkningskraft motsvarar den en x86-krets från år 1990.

Datorn är tänkt att användas för så kallade blockchain-applikationer och ska hjälpa till att spåra leveranser av varor och upptäcka stölder och bedrägerier. Den ska också klara grundläggande funktioner inom AI, såsom att sortera information som den matas med.

IBM förutspår att liknande datorer kommer bli vanliga i olika typer av enheter inom de kommande fem åren. Den dator som visas under konferensen är dock än så länge en prototyp och det är ännu oklart om den resulterar i en faktisk produkt.

Källa: Mashable.