Ray tracing, eller strålföljning som det heter på svenska, är en vanligt förekommande teknik för att skapa realistiska datorgenererade bilder, där främst träffsäkra representationer av skuggor, reflektioner och ljusspridning kan ge metoden en klar visuell fördel över traditionell rasterisering.

Då tekniken är oerhört beräkningsintensiv har det varit svårt att använda denna i realtidstillämpningar som spel, där hög bildfrekvens och låga fördröjningar är kritiska. Istället används den i första hand till förrenderade tillämpningar som exempelvis specialeffekter i film, där varje bildruta kan ritas upp av renderingsfarmar utan någon direkt tidsfrist.

På årets upplaga av Game Developer Conference vill dock Nvidia ändra på detta med hjälp av sin nya teknik RTX, vilken ihop med ett grafikkort ur företagets Volta-familj ska möjliggöra hårdvaruaccelererad ray tracing i realtid för spel. Enligt företaget är tekniken ett resultat av tio års forskning, där bland annat ray tracing-pionjären Turner Whitted ska ha arbetat på projektet.

RTX kommer i första hand fungera ihop med Microsofts nyintroducerade grafikgränssnitt DirectX Raytracing samt Nvidias mjukvaruramverk Gameworks, där det sistnämnda uppdateras med funktioner för ray tracing av skuggor, reflektioner och senare även ambient occlusion. I skrivande stund ska utvecklare som 4A Games, Remedy Entertainment och Epic Games arbeta med att implementera ray tracing i kommande titlar.

Nvidia RTX och den uppdaterade versionen av Gameworks finns tillgänglig för utvalda utvecklare nu. Tekniken kräver ett grafikkort med arkitekturen Volta men ska enligt företaget även fungera på kommande grafikgenerationer från Nvidia.