I december förra året var det dags för arkitekturen Volta att hitta ut till konsumenter i form av Titan V. Arkitekturen återfanns sedan tidigare i Nvidias beräkningskort Quadro, men dessa var ej avsedda för konsumenter. Slutresultatet blev det dyraste Titan-kortet hittills med prislappen 31 500 kronor och en krets på 815 mm².

Nu rapporterar The Register att grafikkortet i vissa applikationer ger felaktiga beräkningsresultat. Specifikt rör det sig om vetenskapliga modeller och simuleringar där kretsen ska utföra komplexa beräkningar.

Ett forskarteam som arbetar med interaktioner mellan proteiner och enzymer hävdar att Titan V ger siffermässigt felaktiga resultat vid ungefär tio procent av simuleringarna. Nämnvärt är att detta alltså gäller helt identiska simuleringar som repeterats om och om igen, och som ska ge samma resultat varje gång.

En anonym ingenjör involverad i projektet uppger därutöver att fyra olika Titan V använts för att utesluta felaktiga exemplar. Resultatet var detsamma för alla fyra. Tidigare generationer av Nvidias grafikkort gav istället korrekta resultat. Problemet sägs dock inte drabba spelrelaterade beräkningar.

Nvidia har meddelats om buggen och sägs vara medvetna om den. En representant för bolaget konstaterade att mjukvaran Amber drabbas av problemet, och att användare bör rapportera dylika problem direkt till grafikmakaren vid uppkomst.