Postnord har varit föremål för en rad diskussioner, däribland utebliven moms på importvaror, sena leveranser och stora finansiella förluster. I januari gavs Postnord uppgiften att hantera moms på importpaket, vilket började verkställas i praktiken den 1 mars.

Nu rapporterar Svenska Dagbladet att en privatperson anmäler Postnord till konkurrensverket för utnyttjande av marknadsdominans. Argumentet lyder att Postnord satt en "direkt oskälig" avgift på paket, där exempelvis ett paket värt 100 kronor kommer kosta det dubbla med moms och avgifter inräknat.

Om mottagaren inte accepterar Postnord som ombud kommer försändelsen returneras. Några alternativ till att godta Postnord finns således inte för mottagaren. Detta är en negativ avtalskonstruktion som dessutom är förenat med tvång gentemot konsumenten, vilket inte är tillåtet i svensk lag.

Mats Ericsson som ligger bakom anmälan har tidigare drivit ett mindre importföretag. Han menar i sin anmälan på att Postnord kan ta ut denna avgift till följd av att bolaget har en sådan dominant ställning på den svenska logistikmarknaden.

Avslutningsvis kontrar Postnord med att avgiften enbart är till för att täcka kostnaderna relaterade till momshanteringen. Anmälaren Mats Ericsson menar dock på att avgiften istället har ett vinstdrivande syfte, då kostnaden för att registrera paket hos Tullverket bör vara liten.