Postnord är ett samarbete mellan svenska och danska staten, vars mål är att uppnå en gemensam och effektiv distribution av paket inom Norden. Allt är dock inte guld och gröna skogar, där bolaget fått motta mycket kritik för både sena leveranser och de nya hanteringsavgifterna för importpaket.

Nu rapporterar SVT att de nya reglerna lett till att 400 000 importpaket kommer skickas tillbaka till avsändarlandet. Detta till följd av att privatpersoner valt att inte betala den ålagda hanteringsavgiften på 75 kronor samt momsen på försändelsen, där den sistnämnda motsvarar 25 procent av varans grundpris. Staten beräknas ha förlorat en halv miljard kronor årligen i utebliven moms innan de nya reglerna.

Vi är en del i en internationell överenskommelse som säger att om man får en vara som kommer från ett annat land och som inte hämtas ut så ska den skicka tillbaka till det landet.

Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman förklarar vidare att bolaget enligt internationell överenskommelse inte har något annat val än att skicka tillbaka paket som ej hämtas ut. Kravet på att samma transportsätt ska gälla även på tillbakavägen lyckades dock bolaget få undantag för – nu ska 80 procent skickas med båt istället för flyg.

Mängden paket som skulle skickas tillbaka var tidigare under månaden 200 000 till antalet, vilket innebär en fördubbling på mycket kort tid. E-handeln från länder utanför EU har dock minskat påtagligt efter de nya reglerna, där antalet paket per dag uppgick till 17 000 förrförra veckan, ned från toppnoteringen om 160 000.