Piratkopiering är ett ständigt aktuellt ämne och såväl upphovsrättsinnehavare som politiker har försökt motverka detta med olika metoder. En av dessa är att bolag tvingar operatörer lämna ut uppgifter om kunder som misstänks ha laddat ned upphovsrättsskyddat innehåll.

Ett sådant fall är Tele2, vilka dömdes i Stockholms tingsrätt till att dela med sig av information om namn och adress för ett flertal IP-adresser. Operatören valde då att överklaga beslutet och Patent- och marknadsdomstolen vid Svea hovrätt dömer nu till Tele2:s fördel.

Motparten Copyright Management Services har använt sig av en mjukvara med namnet Maverickmonitor för att hitta de IP-adresser som använts för att ladda ned filmer olagligt. Enligt Patent- och marknadsdomstolen är inte mjukvaran tillförlitlig då många av IP-adresserna tillhör dotterbolag till Tele2, vilka inte bedriver verksamhet i Sverige.

Copyright Management Services anses därför inte skäligen kunna bevisa att Tele2:s tjänster använts för upphovsrättsintrång. Tele2 frias därför från dom om vite och utlämning av uppgifter. Domen kan inte överklagas vidare.