Microsoft och Linux har haft en något brokig historia, där företaget länge såg den öppna operativsystemskärnan som ett stort hot mot Windows. Detta har dock ändrats på senare år, bland annat i och med att Windows 10 fått stöd för Linux kommandotolk Bash direkt i operativsystemet.

Nu introducerar Microsoft Azure Sphere, vilket är en helhetslösning som ska användas för att öka säkerheten hos uppkopplade IoT-enheter. En del av denna är Azure Sphere OS, vilket är ett Linux-baserat operativsystem som användas för Azure Sphere-kretsarna.

Detta är första gången Microsoft utvecklar och distribuerar sin egen version av Linux. Enligt företaget själva valde de att använda Linux då Windows ansågs vara för stort och svårhanterligt med tanke på syftet.

Azure Sphere ska enligt Microsoft erbjuda betydligt bättre säkerhet i uppkopplade enheter, bland annat tack vare kopplingen till en molnbaserad säkerhetstjänst som ser till att de är uppdaterade och skyddade mot hot. Microsoft meddelar att de första enheterna med Azure Sphere lanseras någon gång under 2018.