I februari lanserade AMD sin processorfamilj "Raven Ridge" med modellerna Ryzen 5 2400G och Ryzen 3 2200G i spetsen. Dessa markerade startskottet för en helt ny generation av APU:er från företaget, där den processorarkitekturen Zen kombinerades med en förhållandevis kraftfull grafikdel ur Vega-familjen.

Vid recensionstillfället stötte dock SweClockers redaktion på prestandamässiga problem med toppmodellen Ryzen 5 2400G, där dessa var så pass allvarliga att vi valde att slopa både omdöme och rekommendation av modellen. I konversationer med AMD meddelade företaget att de var medvetna om problemet och att detta skulle komma att fixas i en kommande uppdatering.

Nu, drygt två månader senare, rullar AMD ut mikrokodsuppdateringen AGESA 1002a till sina moderkortspartner, och denna ska åtgärda de rapporterade prestandaproblemen. Redaktionen passar därför på att ladda upp testriggen igen med ett nyflashat moderkort för att se om Ryzen 5 2400G fungerar som den ska.

Ursprungliga tester med AGESA 1000a

Vi börjar med att demonstrera de problemen vi stötte på vid recensionstillfället, där dessa tester utfördes med mikrokodsversion AGESA 1000a. Det handlar i korta drag om att klockfrekvensen hos processorns grafikdel störtdök under vissa spelscenarion, vilket orsakade påtagliga och irriterande hack i testsekvensen.

Klockfrekvensfallen inträffade ihop med tre av de fem spel som fanns med i testsviten och yttrade sig i merparten av fallen vid låg upplösning, där belastningen blev högre på processordelen av APU:n.

Ovan syns en loggning av grafikdelens klockfrekvenser under vårt prestandatest av Dota 2 vid upplösningen 1 280 × 720 pixlar. Som synes ligger nivån inledningsvis på 1 240 MHz, för att sedan falla drastiskt till 200 MHz ett flertal gånger under sekvensen. Detta beteende yttrade sig även i Counter Strike: Global Offensive samt Fortnite vid samma upplösning.

En närmare titt på renderingstiderna från testsekvensen visar tydligt hur klockfrekvensfallen påverkar upplevelsen. Vid varje fall syns en rejäl spik, vilken upplevs som ett sekundlångt hackande i sekvensen vid fyra tillfällen.

Nya tester med AGESA 1002a

AMD kopplade ihop de avvikande klockfrevensfallen med APU-modellens inbyggda strömfördelning mellan processor och grafikdel, där den sistnämnda ströps när större belastning las på processorn – något som är väldigt vanligt vid spelande i lägre upplösningar. Enligt företaget implementerar mikrokodsuppdateringen AGESA 1002a åtgärder mot att detta inträffar.

Efter att ha uppdaterat moderkortet (Gigabyte GA-AB350N-Gaming) med den nya mikrokoden via en färsk UEFI-version märks snabbt stora förbättringar. Vi använder återigen Dota 2 vid låg upplösning som exempel, och som synes återfinns nu inga fall i klockfrekvens. Under testsekvensen ligger grafikprocessorn spikad på 1 240 MHz.

Detta gör även markanta avtryck i renderingstiderna från testsekvensen. Borta är de grova spikarna och sekvensen flyter nu riktigt bra från början till slut. Samma resultat upplevs även i de andra titlarna som tidigare hade problem, där spelen numera flyter på fint utan några irriterande bildfrekvensfall.

SweClockers uppdaterar recensionen av Ryzen 5 2400G

I och med den nya mikrokodsuppdateringen väljer SweClockers redaktion att häva vår avrådande köpinställning till Ryzen 5 2400G samtidigt som den ursprungliga recensionen uppdateras med både nya resultat och ett faktiskt omdöme av produkten. Sett till prestandanivån för både processor- och grafikdelen i prisklassen kammar Ryzen 5 2400G hem utmärkelsen "Utmärkt".

Läs SweClockers recension av AMD Ryzen 5 2400G och Ryzen 3 2200G

Nuvarande ägare av Ryzen 5 2400G rekommenderas starkt att uppsöka sin moderkortstillverkares webbplats och ladda hem den senaste BIOS/UEFI-versionen som implementerar mikrokodsuppdateringen AGESA 1002a. Alla tillverkare har ännu inte färdigställt denna uppdatering, men detta väntas ske inom de närmaste veckorna.