Efter miljardförluster för Toshibas amerikanska kärnreaktordivision har det japanska konglomeratet försökt sälja av dess minnesverksamhet för att kompensera. Verksamheten var till försäljning ett bra tag, där köpare varit minst sagt svåra att hitta.

Sedermera avslöjades investmentbolaget Bain Capital – bestående av ett konsortium av bolag, däribland Apple, Dell och SK Hynix – som köpare. Budet landade på 144 miljarder kronor, motsvarande 157 miljarder med dagens växelkurs. Allt var dock inte frid och fröjd, där hot om handelskrig och konkurrensmyndigheter kunde sätta käppar i hjulen.

Bain Capital och Toshiba meddelar nu att kinesiska konkurrensmyndigheter godkänt affären. Toshiba Memory Corporation kommer därav förvärvas av Bain Capital innan den 1 juni, till ett marknadspris om 18 miljarder USD, motsvarande ovannämnda 157 miljarder kronor.

Nämnvärt är att Toshiba haft stor press på att avyttra minnesverksamheten så snart som möjligt, där bolaget annars riskerade avnotering på Tokyobörsen. Med hjälp av en kapitalhöjning i december kunde tidsfristen dock förlängas, där denna tidigare var satt till 1 mars. Nu med affären i hamn väntas detta inte bli något bekymmer.