Det har under det senaste året talats mycket om Sonys planer för framtiden när det kommer till konsolmarknaden och uppföljaren till Playstation 4. Uppgifter från branschkällor talar bland annat för att Playstation 5 baseras på AMD:s arkitekturer Zen och Navi för processor respektive grafikkrets.

Förutom komponenter har det även spekulerats kring lanseringen, och enligt flera sker denna som tidigast år 2020. I en intervju med Wall Street Journal (betalvägg) berättar Sonys Playstation-chef Tsuyoshi “John” Kodera att uppföljaren till Playstation 4 är minst tre år bort, vilket innebär att lanseringen sker som tidigast år 2021.

Detta skulle innebära att Sony frångår den modell de använt under flera år, där spelkonsoler har en livscykel på mellan sex och sju år. Den tidigare Playstation-chefen Andrew House har tidigare sagt att han tror på längre konsolcykler framöver, med bland annat uppdaterade varianter såsom Playstation 4 Pro.

Detta är något som även Kodera uttrycker tro för, och menar att företagen måste gå ifrån den traditionella synen på livscykler för konsoler. Anledningen är bland annat att olika nätverkstjänster blivit en viktigare del av spelkonsolerna.

Kodera nämner att Sony utforskar möjligheter när det kommer till mer mobila spelkonsoler, som likt Nintendo Switch kan användas både i hemmet och på språng. Han menar även att de inte endast vill låsa konceptet till sin bärbara Playstation Vita.