För två år sedan lanserade Nvidia Geforce GTX 1080, som än idag är högaktuell i bolagets sortiment av grafikkort. Inom en inte allt för avlägsen framtid väntas grafikkortsjätten lansera nästa generation, där detaljerna är höljda i dunkel till den grad att det ännu inte är känt huruvida arkitekturen är redan lanserade Volta som återfinns i rekorddyra Titan V eller Ampere alternativt Turing.

Nu rapporterar Reuters (via Expreview) att Nvidia skrivit avtal med SK Hynix för grafikminne av typen GDDR6, vilket ses som en tydlig indikation på att nästa generations Geforce-grafikkort ligger för dörren. Beskedet fick den koreanska minnestillverkarens aktie att rusa med 6 procent.

Att Nvidia ingått avtal SK Hynix ger också en första förhållandevis konkret inblick i specifikationerna för nästa generation. Samtliga GDDR6-minneskapslar SK Hynix i dagsläget listar har en kapacitet om 8 Gb (1 GB). Detta innebär att en grafikkrets med 256-bitars minnesbuss får totalt 8 GB grafikminne, vilket också är fallet med nu två år gamla Geforce GTX 1080 med samma bussbredd.

En annan detalj är att minneskapslarna från SK Hynix finns i två olika hastigheter – 12 och 14 Gbps. Kombinerat med en 256-bitars minnesbuss ger detta en teoretisk bandbredd om 384 respektive 448 GB/s, att jämföra med 320 och 352 GB/s för Geforce GTX 1080 med 8 GB GDDR5X i 10 respektive 12 Gbps.

Nvidia ryktas lansera nästa generations grafikkort med i juli

Enligt tidigare uppgifterna från Tom's Hardware lanseras Nvidias nästa generation av grafikkort i juli och inleds med en direkt ersättare till långlivade GTX 1080, som tros heta antingen GTX 1180 eller GTX 2080. Nvidias väntas inleda med en egen referensvariant "Founder's Edition", för att sedan tillåta skräddarsydda modeller från partnertillverkare till sensommaren.

Kommentar av Jacob Hugosson, chefredaktör på SweClockers:

– Att Nvidia ingår avtal för att säkerställa tillräckliga kvantiteter av GDDR6-minne är logiskt. De stora aktörerna SK Hynix, Micron och Samsung använder samma anläggningar för tillverkning av alla minnestyper, som DRAM och NAND, för alltifrån servrar till mobila enheter, primärminne (RAM) för persondatorer och grafikkort.

Att minnesaktörerna nedprioriterat konsumentmarknaden till förmån för mer lönsamma segment är vad som lett till dagens priser på primärminne. Enligt våra kontakter har det också varit avgörande för bristen på grafikkort och den prisuppgång som uppstått i och med att brytning av kryptovalutor (eng. mining) med grafikkort åter kom upp på dagordningen.