De senaste åren har priserna för minneskretsar ökat lavinartat, vilket ofta tillskrivs utökad efterfrågan från datacenter, mobiltelefoner och bärbara datorer. Till följd av detta har priset per gigabyte DDR4-minne tredubblats i Sverige sedan 2016.

Branschtidningen Digitimes har talat med ordföranden för kretstillverkaren Nanya Technology, Wu Chia-chau. Wu menar på att efterfrågan på primärminnen kommer öka med 22 procent sett till antalet bit – alltså mängden information som kan lagras – medan produktionskapaciteten enbart väntas öka med 21 procent.

I dagsläget går större delen av minneskretsarna för primärminnen åt till smarta telefoner, men samtidigt säger Wu att efterfrågan växer betydligt snabbare för datacenter. För att möta den ökade efterfrågan uppges tillverkare satsa på mer effektiv tillverkningsteknik snarare än fler produktionslinjer.

Slutligen snuddar Wu vid de kinesiska satsningarna, där både NAND-minnen och vanliga primärminnen är aktuella för inhemska produktionssatsningar. Han menar på att det återstår att se ifall dessa kan öka produktionen till en sådan grad att det påverkar existerande aktörer under 2019.