Internetleverantören Com Hem har sedan år 2016 sponsrat LAN-festivalen Dreamhack med nätverksuppkoppling till eventets tusentals besökare. Inför årets upplaga av Dreamhack Summer siktade bolaget högt och förberedde ett nytt världsrekord i internetanslutning, som de spelsugna besökarna sedan kan njuta av.

På invigningen under festivalens första dag fick SweClockers äran att vara med på scenen när rekordhastigheten 1,6 Tbit/s uppmättes. Rekordet är ett resultat av ett tätt samarbete mellan tekniker från Com Hem och Dreamhack, som tillsammans utvecklat tekniska lösningar för att uppnå anslutningshastigheten.

Com Hem har kopplat upp Dreamhack Summer 2018 direkt mot sitt transportnät genom en 30 mil lång anslutning, som löper mellan Jönköping och Stockholm med hjälp av tekniken som heter DWDM. Med en nätverkshastighet på 1,6 Tbit/s innebär det att Dreamhack skulle kunna ta in över 600 000 fler deltagare och ändå ha internetkapacitet över, sett till dagens maxanvändning på 25 Gbit/s.

”Att vi slår världsrekord och kan leverera världens snabbaste internetanslutning är en milstolpe i Com Hems historia och är möjligt tack vare vårt moderna nätverk och våra fantastiska medarbetare. Det är viktigt att en stor bredbandsleverantör som Com Hem har ett stabilt, snabbt och flexibelt nätverk som har mer kapacitet att ge våra kunder när de efterfrågar det. Idag har vi bevisat att vi har det,”
–Thomas Helbo, Teknisk Direktör på Com Hem.

Detta slår det tidigare rekordet på 1,4 Tbit/s och ska bekräftas av Guinness World Record. Uppkopplingen står pall för 200 GB överförd data varje sekund, vilket exempelvis är tillräckligt för 230 000 samtida videoströmmar i HD-upplösning. En djupare intervju om detta dyker upp imorgon söndag.