Microsoft har under en längre tid arbetat för att skapa en symbios mellan Xbox och PC, där spelare ska kunna åtnjuta en sömlös spelupplevelse över plattformarna. Det gav sig först uttryck i form av speltjänsten "Games for Windows – Live", där spelare kunde logga in på Xbox Live och i vissa fall även spela direkt med Xbox-spelare.

Men allt var inte guld och gröna skogar. Flera spelare kände ett avsky för tjänsten som ansågs göra ett påträngande övertramp i spelupplevelsen på PC. I en intervju under E3 2018 Coliseum berör Xbox-chefen Phil Spencer det historiska missnöjet och Microsofts visioner för framtiden.

I’d say our early work in our Games for Windows, Xbox Live stuff for Windows was well intentioned, but anybody that's a PC gamer (I play a lot of PC games myself) saw this kind of imposter console work coming over and you can see some of the people who were making decisions there and some of our early efforts were really more console to PC than respecting the PC audience and the things they were looking for.

Han förklarar att trots det välmenande syftet med den tidiga implementationen av Games for Windows låg fokus alltför stort på att migrera Xbox-upplevelsen till PC-spelare. Det medförde vad han kallar bristande respekt mot PC-spelare och deras åsikter om integrationen mellan plattformarna.

Vidare förklarar Spencer att det skett ett skifte, där han tar upp integreringen av Discord på Xbox Live som ett exempel i den andra riktningen. Det handlar enligt honom om att identifiera de tjänster och program som betyder mycket på PC och få med dem i ekosystemet.

Avslutningsvis erkänner han en avmattad takt på utvecklingen av den traditionella Xbox-applikationen på PC. Det förklaras av ett mer långsiktigt mål med att få integrationen att kännas mer naturlig för PC-spelare, istället för att experimentera för mycket och hämma upplevelsen.