För bara ett par år sedan var nästa generations mobila nätverk 5G inget mer än en avlägsen dröm, men stor efterfrågan på marknaden har satt fart på industrin att leverera en färdig standard. I slutet av år 2017 fastställdes specifikationen för Non-Standalone 5G (NSA 5G), som byggde vidare på dagens 4G/LTE. Att bygga vidare på 4G/LTE gav tillverkare möjligheten att snabbt ta fram 5G-produkter.

Nu går samarbetsorganisationen 3GPP ut med att de färdigställt specifikationen för fristående 5G, som således inte förlitar sig på redan befintlig teknik. Bakom standarden står alla stora namn inom telekomindustrin, med alltifrån operatörer till tillverkare som Qualcomm, Samsung och Intel.

I och med detta är standarden för 5G i sin helhet färdigställd och nästa steg är att få ut färdiga produkter. Utöver högre hastigheter på tiotals gigabit per sekund är lägre latenser en av 5G-teknikens fördelar, något som ska möjliggöra för alltifrån virtuell verklighet till självkörande bilar att dra nytta av tekniken.

Läget för 5G – När, vad och hur?

Lanseringen av de första 5G-produkter väntas äga rum redan i år. Här har bland annat Telia och Ericsson kommunicerat att de siktar på att lansera tekniken i Sveriges och Estlands huvudstäder, Stockholm respektive Tallin, år 2018. En bredare utrullning väntas dock dröja till år 2020.

Mer läsning om 5G: