Tidigare under året rapporterades det om ett nytt direktiv från EU-kommissionen, som innebär att allt innehåll som laddas upp på webben ska läsas av för att säkerställa att det inte bryter mot upphovsrätten. Alla webbplatser som låter sina användare ladda upp innehåll måste införa ett system för att automatiskt avläsa detta eller riskera böter.

Förslaget, som även kallas Artikel 13, har som syfte att anpassa upphovsrättslagar för den moderna internetåldern. Idag, den 20 juni, ska tio medlemmar ur ett av Europaparlamentets juridiska utskott rösta om lagförslaget. Om det går igenom är chansen stor att förslaget även godkänns av Europaparlamentet, som i sådana fall röstar om det i september.

Avläsningen ska göras av allt innehåll som laddas upp på webben, oavsett om det handlar om bilder, video, text eller ljud. Detta tros få stora konsekvenser för de som använder andras innehåll för att skapa något eget, exempelvis remix-versioner av låtar och bilder som ofta förekommer i memes.

Anledningen till lagförslaget Artikel 13 är omfattningen av inskränkningar av upphovsrätten. Som exempel får den amerikanska sökjätten Google som ensam aktör hela tre miljoner så kallade takedown requests, begäran av borttagande av innehåll – varje dag.

Förutom automatisk avläsning av innehåll föreslås en så kallad länkskatt. Syftet med den är att mediehus och tidningar ska få ersättning för innehåll, såsom rubriker, citat och liknande, som används på andra webbplatser. För att använda detta måste webbplatsen betala en licenskostnad till de som äger innehållet.

De som är kritiska till förslaget menar att det kommer innebära höga kostnader för företag som måste införa avläsningssystem. Bland annat Google har lagt stora summor pengar på ett liknande system för Youtube som än idag inte är felfritt. Även detta befarar många kommer bli ett problem – att fullt lagligt innehåll tas ned på grund av felavläsningar och därmed även blir ett hot mot yttrandefriheten.

Omröstningen äger rum klockan 10:00 och om det godkänns sker ett så kallat trilogmöte, där Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen går igenom lagförslaget och gör de sista ändringarna. Därefter ska det gå vidare till att bli europeisk och med det även svensk lag.