Fullt ös på mässgolvet på dagen för att sedan klippa video och pula med artiklar på kvällen, så ser en typisk arbetsdag ut på Computex för SweClockers redaktion. Som många förstår lämnar detta inte mycket tid för reflektion över vad som faktiskt tittats på av SweClockers läsare när vi är på plats, utan detta lämnas istället till hemkomsten när mässbubblan har lämnats bakom oss.

► Läs allt från #computex-2018

För Computex 2018 var det fyra videoreportage som stack ut med låga tittarsiffror, varav tre handlade om nya nätaggregat. Jonas gör ett försök att lyfta fram det intressanta från respektive inslag.

Bitfenix är väl kanske inte det första företaget som dyker upp i huvudet när vi tänker på nätaggregat, men under förra året visade de sig värdiga på den marknaden med modellserien Whisper M. Nästa steg för företaget demonstrerades på Computex i form av Vision-serien med 80 Plus Titanium-certifiering.

Vad gör Bitfenix Vision intressant?

Efter att ha träffat Bitfenix produktchef för nätaggregat två år på rad står det klart att företaget tar sina nätaggregat riktigt seriöst. De har ett nära samarbete med den stora OEM-tillverkaren Channel Well Technologies och fiskar ständigt efter möjligheter att få vara med på tåget när en ny plattform står för dörren.

För Vision-serien handlar det om just en färsk plattform från CWT som tar höjd med verkningsgrad i 80 Plus Titanium-klassen. Marknaden är minst sagt mättad när det kommer till kvalitativa enheter med 80 Plus Gold, där bland annat Seasonic, Corsair och EVGA är starka, och nu börjar det bli dags för nästa steg.

Målet med Vision-serien erbjuda ett brett spektrum av effektklasser med skyhög verkningsgrad vid mer pressade prispunkter utan att för den delen tumma på övrig elektrisk prestanda. Förhoppningsvis är detta något Bitfenix kan lyckas med, men än så länge är det åtminstone ett halvår kvar innan vi får se resultat.

Corsair har enligt undertecknad den vassaste serien av SFX-nätaggregat just nu i form av sina SF-modeller på 450 och 600 W. På årets Computex-mässa uppgraderas denna serie till 80 Plus Platinum i form av två nya modeller, där även kablarna byts ut mot individuellt sleevade sådana samtidigt som en ATX-adapter skickas med på köpet.

Vad gör Corsairs nya SF-serie intressant?

Intresset för ultrakompakta byggen har blivit allt större på sistone, och i dem är det nästan uteslutande SFX-nätaggregat som gäller. Högre verkningsgrad blir särskilt viktigt i mindre formfaktorer, då värmen oftast är den mest svårhanterade faktorn vid såna byggen. Därför är det trevligt att Corsair satsar på att förbättra en redan välpolerad plattform med högre verkningsgrad.

Nämnvärt är att de nya modellerna medför ett visst kostnadspåslag som kanske inte alla är beredda att betala. Lyckligtvis kommer dock de föregående enheterna med 80 Plus Gold-certifiering fortsätta att säljas som vanligt.

När hårdvarutillverkare ska utveckla mjukvara blir det inte helt sällan lite halvdant och spretigt. Corsair vill rätta till detta med sin nylanserade mjukvara ICUE som samlar alla styrfunktioner för företagets fläktar, belysning och kringutrustning under samma tak – utan behov att köra tre olika program.

Vad gör Corsairs programvara ICUE intressant?

ICUE är egentligen mest intressant för den som redan är tungt investerad i Corsairs ekosystem och sitter med exempelvis företagets tangentbord, nätaggregat, vattenkylningslösning och RGB-bestyckade minnesmoduler, då styrningen av dessa samlas i den nya programvaran.

Det finns säkerligen en del buggar och barnsjukdomar för företaget att reda ut innan ICUE är helt färdigpolerat, men det känns helt klart som ett steg i rätt riktning. Dels erbjuder det ett gränssnittet som är mer överskådligt och det kommer göra det betydligt smidigare att styra nutida och framtida Corsair-produkter.

Sist men inte minst har vi EVGA som avtäckte en helt ny nätaggregatsserie. Denna gång slopas varumärket Supernova och kortas ned till Super, där de nya modellserierna Super G7 och Super P7 tillsammans med en ny patenterad transformatorteknik utgör grundpelarna i företagets nätaggregatssortiment framöver.

Vad gör EVGA:s nya Super G7/P7-serie intressant?

De nya nätaggregaten från EVGA baseras på en helt ny plattform från välrenommerade Superflower, som ihop med en ny transformatorteknik tillåter enheterna att krympa markant på djupet. Där merparten av dagens modulära ATX-enheter ligger kring 160 mm på djupet lyckas företaget här uppnå ett djup på 125 mm hela vägen upp till effektklassen 1 000 W.

Dessa enheter kan bli väldigt intressanta för kompaktare chassilösningar, och kan säkert i vissa fall fungera som en högeffektskonkurrent mot den förlängda formfaktorn SFX-L.