Under år 2017 blev det akut brist på grafikkort med direkt följd att priserna sköt i höjden. Anledningen stavas kryptovalutor, där alternativ till omåttligt populära Bitcoin fick brett genomslag. För att möta efterfrågan skruvade AMD och Nvidia upp produktionstakten av grafikkretsar.

Nu har kryptovågen börjat avta, vilket helt sonika gjort avtryck på försäljningen av grafikkort. Det talas om att Nvidia överskattat efterfrågan och därmed sitter på stora lager av grafikkretsar baserade på dagens arkitektur Pascal, som ligger till grund för Geforce GTX 1000-serien. Enligt uppgift är detta anledningen till varför lanseringen av en ny generation från Nvidia dröjer.

En rapport på Seeking Alpha gör gällande att en av de stora OEM-tillverkarna i Taiwan skickat tillbaka 300 000 grafikkretsar till Nvidia. Samtidigt rapporterar den inhemska branschtidningen Digitimes att grafikkortstillverkare som Asus, Gigabyte, MSI och TUL sitter på stora volymer till följd av kraftigt minskad efterfrågan.

Arkitekturen Pascal fyllde nyligen två år och det har under hela året spekulerats kring när nästa generation från Nvidia släpps, där varje ny rapport ständigt talat om senare lanseringsfönster. Att en lansering dröjer bekräftades av ingen mindre än Nvidias VD Jensen Huang i samband med Computex 2018.

Kort innan Huangs uttalande hade Nvidia dessutom gått ut med att de skulle tala om nästa generations grafikkort på Hot Chips 30, men senare tagit bort den delen ur schemat för branschkonferensen.

Det har tidigare setts som givet att Nvidia släpper nästa generation i sommar, men nu pekar alltmer mot att det blir under hösten. Huruvida det stämmer och om arkitekturen heter Volta, Turing eller Ampere, samt om produktfamiljens officiella namn blir Geforce GTX 1100- eller GTX 2000-serien, är dock frågor som även fortsatt står utan svar.