För att kontra lanseringen av AMD Ryzen släppte Intel Coffee Lake under hösten 2017. Arkitekturen var så gott som identisk med Kaby Lake och i förlängningen Skylake, men bjöd på en mycket efterlängtad förändring. Core i3-modellerna fick nämligen dubbelt antal kärnor, medan Core i5- och Core i7-modellerna begåvades med 50 procent fler kärnor. I våras släpptes sedan varianter för bärbara enheter.

Processorfamiljen hittar nu in i Apples senaste revision av Macbook Pro. Apple har historiskt varit tidiga med att implementera nya processorer från Intel, men bolaget har på senare år fokuserat allt mindre på produktserien. Designmässigt är nya Macbook Pro identisk, men under huven döljer sig uppdaterade specifikationer och den tredje versionen av bolagets egna tangentbordsbrytare Butterfly Mechanism.

Uppgraderingarna gäller 15-tumsmodellerna samt de dyraste 13-tumsmodellerna utrustade med OLED-panelen Touch Bar. Toppmodellen på 15 tum kommer med sexkärniga Intel Core i9-8950K, vilken erbjuder 2,9 GHz basfrekvens och 4,8 GHz turbofrekvens. För första gången går datorn även att bestycka med 32 GB primärminne av typen DDR4.

Grafikmässigt står Radeon Pro 560X på menyn med numera 4 GB grafikminne istället för 2 GB, medan SSD-lagringen går att konfigurera ända upp till 4 TB. Den billigare 13-tummodellen får något enklare specifikationer, där den mest påkostade versionen kör en fyrkärnig Core i7 med 2,7 GHz basfrekvens och 4,5 GHz turbofrekvens.

Lillebror får därutöver inte tillgång till mer än 16 GB LPDDR3-minne, och den flashbaserade lagringen tar stopp vid 2 TB. Även grafiken får sig en törn, där dedikerade Radeon Pro här blir Intels Iris Plus 655. Gemensamt för båda modellerna är dock en något utökad batterikapacitet, vilket enligt Apple innebär likvärdig batteritid gentemot föregångaren, då de nya komponenterna drar något mer ström än tidigare.

Sett till anslutningar gäller fortfarande en 3,5 mm och fyra stycken USB Type-C, varav alla fyra är kompatibla med Thunderbolt 3 och där alla ingångarna även kan agera laddningsport. Både skärm och Touch Bar har numera utrustats med tekniken True Tone, vilken anpassar skärmarnas vitbalans efter miljön runtomkring.

Slutligen tillkommer en rad smärre förbättringar och nyheter, där röstassistenten Siri nu går att aktivera via röst istället för knappkombinationer. Funktionen drivs av den egenutvecklade kretsen Apple T2, vilket är en strömsnål styrkrets för bland annat röstassistenten, SSD-enheten och kryptering i realtid.

Prismässigt landar toppmodellen med 15-tumsskärm på skyhöga 75 295 kronor, men för den som är villig att gå ned från 4 TB till basmodellen med 256 GB gäller istället 27 995 kronor. Lillebror på 13 tum kostar 43 995 kronor för den fullt utrustade varianten med 2 TB lagring, medan basmodellen med Touch Bar prissätts till relativt sett mer beskedliga 20 995 kronor.

De nya modellerna finns tillgängliga nu.