Det spekuleras ofta i vilka processorer som är vanligast ute i stugorna, inte minst bland SweClockers medlemmar där absoluta sanningar kastas runt till höger och vänster. Efter en undersökning med 7 000 svarande medlemmar kan vi med facit i hand konstatera att SweClockers gemenskap ligger i framkant med ny teknik, men också är benägna att stanna kvar vid forna framgångssagor.

Sammanställning från omröstningen

amd+intel3.PNG

Totalt 5 471 har Intel i sina primära stationära dator, 1 462 stycken har AMD.

Av de som svarat är det en klar majoritet på 18 procent vars primära stationära dator huserar en processor baserad på Intels arkitektur Haswell, som i folkmun kallas fjärde generationens Intel Core. Anledningarna till detta är säkert många, men i synnerhet tre faktorer ligger nära till hands.

Den kanske största anledningen är att Haswell blev en långlivad historia. De första processorerna i familjen lanserades i mitten av 2013 och fick ett år senare nytt liv med Haswell Refresh. I samma veva lanserades entusiastinriktade Devil's Canyon med Core i7-4790K i spetsen.

Med Devil's Canyon började Intel för första gången på år med att skruva upp sina klockfrekvenser rejält från fabrik, där Core i7-4790K fick basfrekvensen på 4,0 GHz med en maximal turbo på 4,4 GHz. Detta gjorde att efterträdaren, Core i7-6700K, med den då nya arkitekturen Skylake med något förbättrad prestanda vid en given frekvens (IPC) och lägre frekvensspannet 4,0–4,2 GHz knappt blev ett steg upp.

Samtidigt var Haswell en hyfsad överklockare, vilket gjorde att entusiaster i jakt på bättre prestanda inte fick ut mycket mer av att uppgradera till Skylake. Relaterat till detta är att såväl Kaby Lake som nuvarande Coffee Lake baseras på exakt samma Skylake-arkitektur, något som också är fallet med kommande generation. Den som inte suktar efter fler kärnor och har ett bra exemplar av Haswell har således få incitament till att byta plattform.

En annan faktor som sannolikt väger tungt är priset på DDR4-minne. När Haswell släpptes hade DDR3 flera år på nacken och det hade i omgångar varit möjligt att köpa två stickor på 8 GB (totalt 16 GB) för 600–800 kronor. Den som vill byta plattform måste förutom processor och moderkort även köpa nytt minne, där du idag måste vara beredd att lägga ut runt 2 000 kronor för 16 GB DDR4.

intel2.PNG

OBS! Siffrorna avser endast Intel-processorer.

Totalt sett sitter 30 procent av Intel-användarna på arkitekturen Skylake, som inom kort ska användas för en fjärde(!) generation. Det är dock första generationen som dominerar, medan färre hoppade på Kaby Lake som inte bjöd på mer än något högre klockfrekvenser och plattformsspecifika funktioner. Intel Coffee Lake som ökade antalet kärnor i samtliga segment är mer populär.

Samtidigt är det en förhållandevis stor andel på total 21 procent som sitter kvar på Sandy Bridge och dess krympning Ivy Bridge. Trots att duon har många år på nacken presterar de fortsatt hyfsat, något SweClockers nyligen kunnat visa i sitt test av Intel Core i7-2600K både utan och med överklockning.

Slutligen i Intel-lägret har vi Broadwell, där entusiastserien Haswell-E ingick i samma svarsalternativ och troligtvis tar upp en inte obetydlig del av de där 4 procentenheterna. De Broadwell-baserade modellerna var förhållandevis lågt klockade och inte väl lämpade överklockning, men dess 128 MB L4-cacheminne gör att processorerna än idag står sig starka i bland annat spel.

amd.PNG

OBS! Siffrorna avser endast AMD-processorer.

På AMD-sidan är det inte många som sitter på en gammal plattform, vilket har en enkel förklaring i att FX-serien med åren fått allt svårare att hänga med. Därför sitter flest användare på första generationen Ryzen, 55 procent av användarna, medan senaste Ryzen 2 har en andel på 24 procent i SweClockers omröstning.

Analysen i artikeln utgår ifrån att merparten av våra medlemmar köper en så kallad mainstream-plattform och att dyrare HEDT-processorer som Intel Sandy Bridge-E, Ivy Bridge-E, Haswell-E, Broadwell-E, Skylake-X och AMD Ryzen Threadripper utgör en minoritet inom respektive generationscykel.