Dagens drivrutiner för grafikkort sägs ibland vara lika komplexa som hela operativsystem, där jättarna AMD och Nvidia lägger ansenliga resurser på området. Huruvida den ena är bättre än den andra är ofta föremål för diskussion, men det är inte helt lätt att avgöra då många faktorer spelar in.

I en studie genomförd av företaget QA Consultants visar det sig dock att AMD kan ha överhanden, då det röda laget i snitt klarade en större andel av testerna. QA Consultants arbetar med att kvalitetstesta mjukvara, bland annat på uppdrag från amerikanska och kanadensiska staten.

Sex maskiner med grafikhårdvara från respektive bolag ingick i testerna, för totalt tolv datorer. Maskinerna är identiska utöver grafikhårdvara och drivrutiner, där Windows 10 April 2018 Update parades med moderkortet MSI Z370-A Pro, en Intel Core i5-8400, 16 GB primärminne samt en SSD-enhet på 250 GB.

Sett till grafikkorten blandades beräkningskort med sina konsumentorienterade diton, där bland annat Geforce GTX 1080 och Radeon RX Vega 64 ingick. Systemen körs sedan i Microsofts testsvit CRASH, vilket innefattar grafiska tester i grafikgränssnitten DirectX 9, 10 och 11 med varierande upplösning, skärmrotation, och färginställningar.

Ett test tar fyra timmar, och datorerna körde dessa simultant utan avbrott sex gånger dagligen i totalt tolv dagar. Resultatet blev 432 påbörjade tester, varav AMD klarade 401 och Nvidia 356, vilket motsvarar godkänt i 93 respektive 82 procent av fallen.

Resultatet leder QA Consultants till slutsatsen att AMD har de mest stabila drivrutinerna. Nämnvärt är dock att detta gäller ett specifikt testfall, och att det kan skilja sig markant gentemot verkligt användande eller andra typer av tester. Rapporten som sådan är utförd på uppdrag av AMD.