Standardiseringsorganet JEDEC har för vana att spika specifikationer för nya minnesstandarder så som DDR4 och GDDR5X. I dagsläget arbetar organisationen med specifikationerna för kommande DDR5, där skarp lansering är att vänta 2019.

Innan specifikationen är satt har nu Samsung färdigställt och validerat den första LPDDR5-kretsen, med tillverkning i 10-nanometersklassen. Bolaget är redan världens största minnestillverkare, och arbetar hårt för att behålla sina konkurrenskraftiga ställning. LPDDR-standarden är en specialanpassad variant av vanliga DDR-minnen, där fokus är låg strömförbrukning.

För LPDDR5 specificerar Samsung 30 procent lägre strömförbrukning än nuvarande LPDDR4X som återfinns i många smarta telefoner. Exakt vilka förändringar som gjorts vill Samsung inte gå in på, men lägre spänning och en rad arkitektoniska förbättringar är att vänta.

Bland dessa märks egenskapen att kunna se om en minnescell redan innehåller en nolla, varpå minnet undviker att skriva över denna för att slippa återställa den till en nolla återigen. Dessutom har viloläget finjusterats, varpå LPDDR5 ska dra hälften så mycket ström som LPDDR4X vid vila.

Prestandamässigt finns även en rad nyheter, där den första kretsen på 8 Gb har en överföringshastighet på 6 400 Mbit/s. Med en minnesbuss på 32 bitar ger detta en bandbredd på 25,6 GB/s, eller över 50 GB/s i en smart telefon med 64-bitars bussbredd. LPPDR4X slår i taket vid 4 266 Mbit/s, varpå motsvarande hastigheter skulle vara omkring 17 GB/s respektive dryga 34 GB/s.

Samsung sägs vara nära massproduktion, men innan det kan ske behöver JEDEC spika standarden för DDR5 fullt ut, vilket väntas inträffa innan årets slut.