På senare år har det skett mycket på skärmmarknaden. Från att den största nymodigheten gentemot 1080p-skärmar med TN-panel och 60 Hz var samma skärm fast med 120 Hz finns nu en bred flora av intressanta modeller. Inte minst IPS-modellerna med G-Sync, 165 Hz och 2 560 × 1 440 pixlar har fångat mångas hjärtan.

Utvecklingen stannar dock inte där, och för den mest inbitne entusiasten återfinns numera ordentligt påkostade skärmar med 4K-upplösning, G-Sync HDR, 144 Hz och belysning i 384 individuella zoner. SweClockers egen skärmexpert Thomas Ytterberg har lagt vantarna på Asus ROG Swift PG27UQ med just dessa specifikationer, och i hans test med hittills fem delar har han delat sina tankar. 

I den första delen packas skärmen upp, och Thomas förklarar vad alla intrikata formuleringar på förpackningen innebär. En del är mest marknadsförings-svammel, men en hel del är också toppmoderna och eftertraktade egenskaper. Bland dessa märks kvantprickar för högre energieffektivitet och större färgrymd enligt standarden DCI-P3, samt local dimming – påkostad belysning i 384 zoner.

Detta för oss till del två, där Thomas kikar närmare på den avancerade bakgrundsbelysningen och eventuell kantblödning. Den zonindelade belysningen imponerar, och producerar minimalt med aura-effekter. Funktionen fungerar därtill bättre än i många påkostade TV-apparater. När det kommer till kantblödning märks en viss sådan av, men den och glow-effekterna är mycket milda ställt mot andra IPS-paneler.

Del tre blir en matig sådan, då begränsningarna i Displayport-standarden sätter ordentliga käppar i hjulen för PG27UQ. Då 144 Hz i 4K och 10-bitars färg med HDR kräver mer bandbredd än Displayport kan leverera måste användare kompromissa. Den som vill behålla full bildkvalitet måste gå ned till 98 Hz, annars gäller 120 Hz utan HDR.

För den som vill köra skärmen i full upplösning och 144 Hz blir det allt mer knivigt. Här behöver användare köra en YCbCr-signal med subsamplade färger, vilket konkret innebär reducerad färginformation, och följaktligen knasig bild. För att komma runt detta krävs en högre pixelklocka och en ny kabelstandard, något som inte kommer den närmaste tiden.

Den fjärde delen tar ett helhetsgrepp på hur skärmen är att använda. Thomas konstaterar nöjt att skärmen och särskilt HDR-funktionen är alldeles enastående, där ingen konsumentskärm kan stå sig mot modellen i dagsläget. HDR fungerar som väntat i praktiken, istället för att bara se bra ut på papperet. Resultatet är slagkraftiga HDR-klipp, där det snabbt märks om HDR är på eller ej.

En viss brasklapp återfinns dock för den som valt att köra med 98 Hz, där videoklipp upplevs som hackiga på grund av den ojämna uppdateringsfrekvensen. Nämnvärt är även att skärmen kräver att användare uppdaterar sin Displayport-firmware, åtminstone om stöd för Nvidias G-Sync HDR eftertraktas.

Den femte och senaste delen innehåller bland annat information om ny mjukvara till skärmen, samt svar på en rad frågor. Tidigare hade skärmen problem med för mörk bild vid subsampling och YCbCr-signal, något som Asus nu jobbar på att åtgärda med en kommande uppdatering.

Några dagar innan del fem publicerades framkom det även att modulen som driver G-Sync HDR i skärmen inte är en billig historia. Totalt 5 500 kronor sägs den lägga till på priset. Thomas menar dock på att detta är ett fullt rimligt pris för en så skräddarsydd FPGA-lösning, med tanke på att vanliga kretsar som kan driva paneler i 4K och 144 Hz inte finns.

Nämnvärt är att kretsen bestyckats med en fläkt, vilken kan uppfattas under användning. Prisnivåerna för skärmens olika komponenter uppskattas till följande:

  • G-Sync HDR-FPGA: ca 5 500 kr

  • 4K/144 Hz-panel: ca 12 500 kronor

  • 384-zoners FALD: ca 7 000 kronor

Bandbreddsproblematiken får sig även en genomgång, där Digital Stream Compression (DSC), tagits upp som alternativ. Thomas ställer sig dock frågande till detta i praktiken, då DSC är framtagen för att vara visuellt acceptabel för stillbildsfoto och skrivbordsgrafik, inte spelande i 144 Hz.

Inte heller HDMI 2.1 är en klockren lösning, då tekniken fortfarande saknar den bandbredd som krävs för HDR, 4K och 144 Hz. Dessutom är specifikationen pinfärsk, varför färdiga kretsar väntas vara år bort. Slutligen döms även dubbla Displayport ut, inte minst på grund av problemen redan vid enkel grafik och 60 Hz.

Framöver kommer Thomas och SweClockers återigen grotta ned sig i Asus ROG Swift PG27UQ, där ett omdöme och slutlig sammanfattning är att vänta i testets sjätte del någon gång under augusti månad. Vid samma tidpunkt väntas även uppdaterad mjukvara finnas tillgänglig.

Delar i testet av Asus ROG Swift PG27UQ:

Detta är ett pågående test av Asus premiumskärm ROG Swift PG27UQ, som är bland de första att kombinera egenskaperna högkvalitativ 4K UHD-panel, 144 Hz med Nvidia G-Sync och stöd för HDR.