Flashbaserad lagring har varit på tapeten i många år nu, där den till stora delar ersatt hårddiskar som primär lagringsenhet. Förvisso har det saftiga priset per gigabyte på SSD-enheter gjort att många har en hårddisk för extra utrymme till mindre kritiska applikationer, men i takt med att priserna sjunker på SSD:er blir detta allt mer sällsynt.

Ett tecken i tiden för detta är att Western Digital nu stänger ned sin hårddiskfabrik i Kuala Lumpur, Malaysia, vilket innebär att de enbart har två stycken kvar i Thailand. Western Digital är i dagsläget en av tre hårddisktillverkare, där konkurrenterna Seagate och Toshiba också skruvat ned produktionskapaciteten.

Fabriken i Malaysia påbörjade hårddisktillverkning 1994, och har sysselsatt ungefär 13 000 anställda sedan dess. Efter nedstängningen kommer en del av de anställda flyttas runt till andra delar av verksamheten, och en del får vidareutbildning för nya jobb.

Företaget i sin tur kommer satsa på att expandera SSD-tillverkningen i Penang, Malaysia. De kommande månaderna adderas en ny produktionslinje, och därefter ska fabrikens produktion utökas ytterligare. Bolaget hoppas på så vis ha en mjuk övergång till SSD-marknaden, i takt med att hårddiskarna säljer allt sämre.

Källa: The Register