Telia har under en längre tid varit på jakt efter nya förvärv, där den norska grenen av TDC med fiberoperatören GET köptes för 21 miljarder kronor alldeles nyligen. Sedan tidigare har även uppgifter om ett förvärv av Bonniers TV-verksamhet hittat ut, där TV4, C More och finländska MTV ingår.

Nu meddelar Telia att det väntade köpet genomförs, och att Bonnier Broadcasting således helt tillfaller telekomjätten. Prislappen landar på 9,2 miljarder kronor, och samtidigt meddelar Telia att TV4, C More och finländska MTV tillsammans med tidigare TV-verksamhet bildar ett nytt affärsområde inom Telia Company. TV4 är i dagsläget Sveriges största TV-kanal efter SVT1.

Vissa har uttryckt oro över att förvärvet innebär att statens inflytande och ägande ökar i svensk media. Detta då svenska staten är enskilt största ägare i Telia med 37 procent av aktierna, samtidigt som SVT indirekt kontrolleras av staten genom en stiftelse. Telia trycker dock på att redaktionellt oberoende är av högsta prioritet.

Affären väntas slutföras under andra halvåret 2019, där Konkurrensverket först måste godkänna förvärvet. Affären påverkar inte kommande utdelning eller återköpsprogram.

Uppdatering:

Jag är inte helt imponerad. Det är viktigt för regeringen med mångfald i media, och det är dessutom viktigt att det finns en stark ekonomisk grund för affären. [...] Jag har till ledningen för bolaget under hela den här processens gång sagt att det är viktigt med medial mångfald och att staten inte har några ambitioner att äga marksänd tv.

Svenska närings- och innovationsministern Mikael Damberg kommenterar affären, där han beskriver den som "inte helt imponerande". Staten har enligt honom inga önskemål om att äga marksänd TV, och han ifrågasätter hur detta påverkar mångfalden i media. Ministern kommer att träffa Telias styrelse under dagen för att bland annat diskutera konkurrensfrågor och statens roll som medieaktör.

Därutöver kan sändningstillståndet för TV4 och SVT påverkas till följd av affären, där myndigheten för press, radio och TV uttryckligen sagt att ägarförhållandena i TV4 inte får förändras mer än i begränsad omfattning.