VR-headset har blivit allt mer populära, där HTC Vive och Oculus Rift går att koppla in i en högpresterande dator för att avnjuta bland annat spelande i virtuell verklighet. Helt enkelt är det dock inte, där standardlösningen inte är trådlös utan går via sladd. Kabelhärvan är snart ett faktum med separata kablar för bild, ström och data.

Nu går en rad företag – Nvidia, Oculus, AMD, Valve och Microsoft – ihop och formar gruppen Virtuallink för att skapa en gemensam standard. Arbetet är redan i full färd, där standarden baseras på kontakten för USB Type-C. Kontaktdonet valdes för att det redan anammats på bred front och samtidigt är nära specifikationskraven.

Ett par modifikationer genomförs dock för att kunna tillhandahålla bandbredden för skärmsignaler, dataöverföring och ström. Detta via fyra stycken Displayport HBR3-kanaler (32,4 Gbit/s), en kanal USB 3.1 (10 Gbit/s), och grundläggande strömmatning på 15 watt. Virtuallink-kontakten kan därutöver konfigureras för ända upp till 27 watt effektuttag.

Sedan tidigare fanns en alternativ USB Type-C-kontakt för Displayport, men denna hade enbart klarat av dataöverföringshastigheter motsvarande USB 2.0, något som inte håller måttet. Virtuallink är således en öppen kabelstandard baserad på det populära kontaktdonet, som ska göra det möjlig att koppla in VR-headset med enbart en sladd.

Nämnvärt är att detta kräver att partnertillverkare börjar implementera uttag för USB Type-C på sina grafikkort. Troligen blir det dock inga större bekymmer med tanke på att AMD och Nvidia båda är inkluderade i samarbetet.