Battle royale-genren har tagit marknaden med storm, där stortitlar som PUBG och Fortnite spelas av tiotals miljoner människor på regelbunden basis. Nyligen framgick det att Fortnite-spelare i snitt spenderar 520 kronor på mikrotransaktioner, och att Epic Games drog in tre miljarder kronor på köpen under maj.

I en undersökning från Superdata via Reuters visar det sig nu att spelet nått totala inkomster om nio miljarder kronor, primärt tack vare mikrotransaktionerna. Spelet som sådant är helt gratis att ladda ned och spela, medan skins till karaktärer, nya danser och utrustning kostar pengar. Nämnvärt är att innehållet är strikt kosmetiskt.

Fortnite fick sitt battle royale-läge sent i september förra året, vilket medför att inkomsterna rent krasst huvudsakligen införskaffats de senaste tio månaderna. Tas det även i åtanke att maj innebar tre miljarder i intäkter så märks det snabbt att spelets popularitet och spelarnas köpsug ökat explosionsartat.

Håller trenden i sig innebär det att Fortnite kan dra in minst 36 miljarder kronor på årsbasis. Titeln har dessutom fortsatt att öka i popularitet när konkurrenten PUBG tappat, något som tillskrivs både att det är gratis att börja spela samtidigt som det är tillgängligt på så många plattformar och erbjuder ett mildare våld.