Att företag samlar in data om användare har blivit allt vanligare och de aktörer som inte gör det blir allt färre. Ett företag som ofta nämns i sammanhanget är Google, som med sin sökmotor med samma namn varje dag samlar in information om miljontals användare världen över. Detta gäller även till viss del för sökmotorjättens mobila operativsystem Android.

I en rapport från nyhetsbyrån AP framkommer det att Google spårar mobilanvändare trots att de stängt av platstjänster i telefonen, och därmed valt att inte dela med sig av sin information. Detta gäller för både smarta telefoner med IOS och Android och företaget samlar in information om var användaren befinner sig och vid vilken tidpunkt.

Detta görs bland annat när användaren öppnar applikationer såsom Google Maps, men även vid sökningar som är helt orelaterad till plats. Enligt AP:s egen guide är det möjligt att ta bort informationen som samlats in, men processen beskrivs som jobbig och överdrivet komplicerad.

Google har inte kommenterat på uppgifterna, utan endast förklarat att de erbjuder många olika sätt för användare att stänga av tjänster som samlar in information om dem. Enligt företaget görs det för att förbättra upplevelsen för användarna, men många menar att det primära syftet är öka sina intäkter från reklam.