AMD:s förra grafikchef Raja Koduri var länge ansiktet utåt för varumärket Radeon, varför nyheten om att han gick över till Intel fick stor uppmärksamhet. Exakt vad han skulle göra var inledningsvis luddigt men det dröjde inte länge innan bolagets ambitioner om att ge sig in på grafikkortsmarknaden blev känt.

Tidigare i sommar publicerade Intel ett inlägg på Twitter med en bild på just Raja Koduri och budskapet att det första grafikkortet släpps år 2020. Detta följs nu upp av en videoslinga som lyfter fram bolagets befintliga framgångar på grafikfronten, som att de "varje dag lyser upp triljoner pixlar världen över" då deras kretsar är integrerade i processorer.

Budskapet fortsätter med att varken strömförbrukning, storlek eller kostnader satt några begränsningar, då bolaget var först att leverera stöd för DirectX 12 med en grafikkrets och att kunna spela upp Netflix-material i 4K-upplösning. Bolaget menar även att de levererat e-sportspelande i en dator av samma tjocklek som en telefon.

Det här använder Intel som ett kvitto för "And in 2020, We, Will, Set, Our, Graphics Free, And that's just the beginning", där varje ord i budskapet visar renderingar av vad som ser ut att vara ett grafikkort. Med andra ord menar Intel att de redan gör mycket med liten strömbudget och kretsyta för integrerade lösningar, varför de bör kunna leverera när de skalar upp till en fullskalig – dedikerad – grafikkrets.

Ett grafikkort eller instickskort som bygger kring en grafikprocessor kan innebära många saker, vilket även är fallet. I samtal med analytiker berättade Intels dåvarande VD Brian Krzanich att satsningen ska sträcka sig hela vägen från datacenter, där artificiell intelligens (AI) och maskinlärning togs upp som exempel, men även arbetsstationer och spel.

Mycket lite eller så gott som ingenting är känt om den kommande arkitekturen, förutom att dess namn är Arctic Sound och att efterträdaren heter Jupiter Sound. Sett till tillverkningsteknik ska 10 nanometer vara fungerande och inne i produktion år 2020, vilket gör det till en het kandidat för Arctic Sound.