Teknikstund: Input lag över lång bildkabel

Vid val av spelskärm är det viktigt med låg input lag med så låg latens som möjligt. Thomas Ytterberg förklarar hur detta påverkas av kvaliteten och längden på kabeln.

Att kabeln har betydelse har vi tagit upp i tidigare sammanhang. Längden och kvaliteten på kabeln avgör vilken bandbredd som kan överföras. Räcker inte kabeln till för den bandbredd som krävs i form av upplösning och frekvens kommer inte bilden fram. Förmodligen resulterar det i ingen bild alls och då blir bilden svart.

Eller så kommer bilden fram, fast med bitfel i överföringen och har då synliga störningar. Likt färgfel, snöeffekter eller helt enkelt blinkar fram och tillbaka mellan svart och bild.

HDMI-2.1-4.jpg

När lägsta möjliga input lag är prioriterat gäller det att hela systemet är med på samma låga latens. Då är det lätt att tänka att en lång kabel på 5, 10 eller till och med 20 meter kanske fördröjer än mer. Nu vet säkert många redan svaret på detta: nej, kabelns längd saknar betydelse för upplevelsen.

Det är ändå värt att berätta varför kabelns längd saknar betydelse för input lag. Men också när kabeln faktiskt kan ha en betydelse.

Kort svar: En lång kabel saknar negativ inverkan på input lag när vi talar om det mänskliga perspektivet för hur vi upplever latens och fördröjningar.

Strikt fysikaliskt kommer en lång kabel att överföra signalen med ungefär två tredjedelar av ljusets hastighet, vilket enligt följande sida är ungefär mellan 15 till 20 centimeter per nanosekund. En kabel på 10 meter fördröjer alltså bilden mellan 50 till 67 ns, för det är den tid den elektriska signalen att föras över kabeln. En nanosekund är en miljarddels sekund.

Nanosekunder jämfört med millisekunder

Input lag och latens beskrivs i millisekunder, ms, tusendelar av en sekund. Det går 1 miljon nanosekunder på en millisekund. Signalfördröjningen är alltså mellan 0,00005 till 0,000067 millisekunder över en tio meter lång bildskärmskabel.

För att kabeln ska ge 1 ms extra input lag måste den vara 15 till 20 mil lång

Eller om vi vänder på det: Det krävs 15 till 20 miljoner centimeter för att fördröja signalen en enda millisekund. En kabel som är 15 till 20 mil lång ger alltså extra input lag på om en enda millisekund. Detta alltså med helt vanliga passiva kablar med koppartråd.

Kabeln kan vara mer än endast en kabel

Nu kan en kabel kan vara mer än enbart koppartråd. Det kan vara en aktiv kabel som innehåller elektronik och bearbetar signalen i någon form. Till exempel kan den konvertera mellan elektrisk signal till optisk signal för fiber och sedan tillbaka till elektriskt igen i andra änden. Den typen av lösningar är vanliga i långa kablar och olika former av kabelförlängningar. Den elektroniken i signalomvandling och signalbearbetning kan innebära ökad latens och högre input lag.

06_VGA_HDMI_2_VGA.jpg

Den här typen av lösningar som aktivt konverterar signalen mellan format kommer att ge någon form av latens. Dock troligtvis så låg att det inte påverkar upplevd input lag.

Kablars längd kan ha enorm inverkan på hur elektronik fungerar och ställa tekniska krav på hur system konstrueras. Till exempel kan olika längder på analoga bildkablar faktiskt skala till att något olika latens får signalen ur synk så att färgerna inte överlappar exakt. Vilket kan vara ett faktiskt problem för den som drar långa kablar genom fastigheter och liknande.

För att sammanfatta är det i sammanhanget hur vi upplever spel inte något som helst problem med längden på kabeln i situationen med dator, kabel och skärm. Först när det handlar om speciallösningar kan vi – eventuellt – nå till den nivå av flera millisekunder som diskuteras för input lag.

Skicka en rättelse
8

En studie i felaktiga beslut vid datorbygge och videoproduktion

Äventyret med Ben Eaters datorbyggsats har nått sitt bittra slut. Häng med på den rafflande uppföljningen. Läs mer

67

Förhandsvisning av Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Den 21 augusti lanserar Samsung uppdaterade produkter i fyra serier – vi har varit på förhandsvisning.  Läs mer

48

Utvecklingsexemplar av AMD Ryzen "Vermeer" med 16-kärnor når 4,9 GHz

En tidig modell av den kommande topprocessorn vrider återigen upp turbofrekvensen, vilket antyder att AMD siktar på 5 GHz-gränsen. Läs mer

131

Krönika: Amazons påverkan på den svenska marknaden

I ett par år har rykten om Amazons intåg i Sverige cirkulerat. Vår chefredaktör Anton spekulerar i konsekvenserna. Läs mer

26

Fredagspanelen 198: Hårdvaruhösten, Amazon till Sverige och ARM-affären

Semestern är över och Fredagspanelen återvänder till rutan med snack om sommarens hårdvarunyheter och inte minst höstens stora lanseringar. Läs mer

54

Intel: "Mobila Comet Lake-H mycket snabbare än AMD Renoir i verkliga tester"

Core i7-10750H är upp till 37 procent snabbare än AMD Ryzen 7 4800H menar Intel, när de visar ett smakprov på "verkliga tester". Läs mer

19

Ett tjugotal Intel "Alder Lake"-konfigurationer skymtas

Den 12:e generationens Intel Core-processorer bjuder in segmenteringsfest när små och stora kärnor kombineras. Läs mer

31

Project Xcloud över Apple App Store skjuts på framtiden

Lanseringen av IOS-versionen av Project Xcloud bromsas då spelströmningstjänsten sägs strida mot Apple Stores villkor. Läs mer

24

Senaste Windows Insider Preview stödjer Android-appar

Förutom emulering av mobilapplikationer förenklas även Windows 10:s hantering av DNS-servrar. Läs mer

96

Microsoft Edge kommer inte gå att avinstallera

Den nya Chromium-baserade versionen av Edge klamrar sig fast i Windows 10 – vare sig du vill eller inte. Läs mer

48

Amazons svenska logistik utgår från Eskilstuna

E-handelsjättens europeiska logistikpartner Kuehne Nagel bekräftar att Eskilstuna logistikpark blir knutpunkten. Läs mer

79

Företagshemligheter från Intel läcker ut på Twitter

Över 20 GB data inklusive bland annat källkoder, utvecklarverktyg och Tiger Lake-ritningar hittar ut i det fria. Läs mer