Inledning

En krökt VA-panel på 32 tum och uppdateringsfrekvens på 144 Hz med HDR-funktion är precis vad som utmärker Benq:s EX3203R. Företaget beskriver skärmen som en ”Video Enjoyment Monitor” och särskiljer den från exempel ”E-sports Monitor” som i företagets Zowie-serie.

Med andra ord är EX3203R en skärm som är tänkt att användas till spelande men är inte enbart avsedd för ändamålet. Till finesserna hör bland annat Freesync 2 som används vid HDR, där skärmen också har den enklaste VESA DisplayHDR 400-certifieringen.

benq_ex3203r_reklam_intro.jpg

Värt att påpeka är att under 2018 blev så gott som alla nya skärmar avsedda för spel en ”Freesync”-skärm. Funktionen med VESA Adaptive Sync finns inbyggd i de flesta kretsuppsättningar idag och i princip alla nya spelinriktade skärmar har funktionen via Displayport och HDMI. Antingen då som ”VESA Adaptive Sync” eller som ”AMD Freesync” när AMD varit inblandade på något hörn.

Undantaget från ”Freesync" i skärmväg är då G-Sync-skärmar vilka då bygger på Nvidias kretsuppsättningar. Dessa saknar VESA Adaptive Sync och kör förstås endast G-Sync mot Nvidias grafikkort. Nvidias modeller saknar idag stöd för Freesync-skärmarnas adaptiva synkronisering, något som ofta övertolkas som att Nvidia-ägare bör köpa G-Sync-skärmar i första hand.

Uppdatering: Benq åtgärdar problemet med 144 Hz och Nvidia-kort. Befintliga skärmar måste skickas på service. Mer läsning här.

Detta med att alla andra skärmar är "Freesync" ska normalt inte innebära några problem för dem med Nvidia-grafikkort. Det är ju som förr, innan vi ens diskuterade Freesync eller G-Sync. Förutom de gånger där skärmen faktiskt blir ett problem för de med Nvidia-grafikkort. Vilket är precis det som sker här med Benq EX3203R.

Mer läsning i bildskärmsguiden

Testet av Benq EX3203R tar upp en rad olika tekniker och funktioner likt VA-paneler, adaptiv synkronisering och eftersläpsnivåer – samt mycket mer. SweClockers guide till Bildskärmar tar upp dessa områden och förklarar mycket som inte får plats eller blir redundant i denna artikel.

SweClockers guide till Bildskärmar