Efter mycket rykten och spekulationer avtäckte spelutvecklaren Ubisoft den senaste delen i Assassin's Creed-serien under årets E3-mässa. Den får undertiteln Odyssey och bjuder återigen på en ny skådeplats, och denna gång handlar det om antikens Grekland.

Läs hela recensionen av Assassin's Creed: Odyssey hos FZ

Spelexperterna på FZ har nu satt tänderna i speltiteln på PC och efter många timmars spelande satt betyg på Ubisofts senaste skapelse. Bland nyheterna nämns bland annat att spelaren denna gång har flera valmöjligheter när det kommer till att påverka handling och spelstil, dels genom att välja antingen Kassandra eller Alexios som spelbar karaktär men även val i dialoger.

Enligt FZ:s recensent är dock dialogerna något ojämna, även om stora förbättringar gjorts jämfört med Assassin's Creed: Origins. Trots dialogval får spelaren aldrig lära känna huvudkaraktären som exempelvis Ezio i tidigare spel. Nytt för Odyssey är även romanser med andra karaktärer, men även de nämns som dåligt utförda och utan nämnvärd påverkan för handlingen.

Bland de mer positiva aspekterna nämns variationen i gameplay och att spelet bjuder på nya överraskningar under större delen av speltiden. Spelaren kan strida på både land och hav och spelaren kan även hjälpa till i striden mellan Sparta och Aten, som båda kontrollerar olika delar av kartan. Det görs bland annat genom att bränna resurser i läger, stjäla skatter och döda soldater.

Strider till havs, dueller, lönnmördande, en familjesaga, sci-fi-konspirationer, uråldriga sekter och klistret som håller ihop allt: en öppen värld du knappt anar vidden av. Det är inte perfekt men det är samtidigt en, i ordets alla märkvärdiga bemärkelser, odyssé.

Spelet hyllas även för sin stora och varierade värld, med en uppsjö av uppdrag och sidoaktiviteter att ta del av. Assassin's Creed: Odyssey belönas med betyget 4 av 5, då det erbjuder många små förbättringar jämfört med tidigare delar och många timmars underhållning i en stor öppen värld.