I början av 2000-talet var mediaspelare en vanlig företeelse bland datoranvändare. En av dessa var Winamp, som blev ett av de mest populära alternativen tack vare en uppsjö av teman och tillägg (eng. plugins) som kunde installeras för att anpassa upplevelsen. I och med musiktjänster som Itunes och Spotify minskade dock antalet användare och utvecklingen av Winamp lades ned år 2013.

För Techcrunch berättar nu VD:n för Radionomy, Winamps nuvarande ägare, Alexandre Saboundjian att de arbetar på en ny version av Winamp som släpps under 2019. Han berättar att det handlar om version 6.0 av mediaspelaren, som ska fungera som en samlingsplats för all ljuduppspelning – oavsett om det handlar om ljudfiler, radiostationer eller poddsändningar.

Winamp 6.0 ska släppas för datorer, där det kommer handla om en "total modernisering" av mjukvaran. Förutom det ska mediaspelaren även släppas som en applikation för telefoner med operativsystemen IOS och Android, och det är främst på de mobila plattformarna Radionomy tror att det finns ett riktigt behov av en spelare som samlar allt på ett ställe.

I övrigt är det skralt med information när det kommer till hur den ska integreras med musiktjänster såsom Spotify. Det nämns heller inte något om anpassningsmöjligheterna för den nya versionen och om det fortfarande kommer vara möjligt att installera teman och olika tillägg.

Trots att mediaspelaren senast uppdaterades i december 2013 hålls den fortfarande vid liv av användarna, bland annat genom community-projektet WACUP. Sedan en tid tillbaka finns det även en version som körs helt i webbläsaren tack vare HTML5 och Javascript.

Winamp släpps någon gång under 2019, men innan detta släpper företaget även version 5.8 av mediaspelaren. Enligt företaget handlar det främst om buggfixar och liknande för att den ska fungera bättre med moderna operativsystem.