Flashbaserad lagring har många fördelar jämfört mekaniska alternativ, men när det kommer till stort lagringsutrymme till ett lågt pris är den gamla varianten fortfarande populär. Under 2017 presenterade Intel Optane-familjen för konsumenter, som kom i form av två cachelagringsenheter. Dessa baseras på minnestekniken 3D Xpoint, vilken kombinerar hög läs- och skrivprestanda med låga latenser.

De första konsumentinriktade Optane-enheterna utformades för att accelerera mekanisk lagring, men sedan dess har flera separata lagringsenheter släppts. I dagsläget produceras 3D Xpoint-kretsarna av IM Flash Technologies, som grundades år 2005 av Intel och Micron, där sistnämnda äger en majoritetsandel i verksamheten. Nu meddelar Micron att de köper Intels del.

De båda företagen meddelade tidigare under året att det gemensamma projektet skulle avslutas när andra generationens 3D Xpoint-teknik färdigställts. Från och med den 1 februari 2019 påbörjar Micron det successiva köpet av Intels andel, som är värd omkring 1,5 miljarder USD eller drygt 13 miljarder kronor.

Intel har köpt 3D Xpoint-kretsar av IM Flash Technologies för samma pris som tillverkningskostnaden. Micron ska enligt avtal tillgodose halvledarjätten med minneskretsar till ett förutbestämt pris i ytterligare ett år, därefter ska nya avtal gälla. Köpet väntas vara genomfört kring slutet av 2019, och vid samma tidpunkt introduceras andra generationens 3D Xpoint-minne.

Källa: Anandtech