I samarbete med Komplett
Intervju: Johan "C4B12" Nyman bygger små datorer till Dreamhack

Intervju: Johan "C4B12" Nyman bygger små datorer till Dreamhack

En liten dator kan vara minst lika intressant som en stor. Vi fångade datormoddaren och forumprofilen Johan Nyman för en pratstund om Dreamhack och byggandet av små datorer.

Snart är det dags för tusentals besökare att vallfärda till Elmia i Jönköping. Dreamhack är inte bara är världens största datorfestival utan också något av ett Mekka för såväl erfarna moddare som entusiastiska hemmasnickare. I år är Komplett titelsponsor och passar på att fira detta genom att uppmärksamma Dreamhack-kulturen på SweClockers.

johan.jpg

En flitig besökare är forumprofilen Johan "C4B12" Nyman. Han har gjort det till något av en sport att bygga små och estetiskt tilltalande datorer. Därtill är Johan något av en LAN-fantast och brukar ta med sina burkar till både små och stora evenemang. Intresset för LAN och socialt spelande väcktes redan i början av 2000-talet.

– Mitt första LAN var hos en polare. Jag var kanske 12–13 år gammal och den första kvällen/natten tillbringades med att felsöka nätverksproblem och sen dela väl valda filer med varandra. Mitt första stora LAN var nog Dreamhack Winter 2007, då vi åkte ned tillsammans. Dreamhack var lite annat då mot hur det ser ut nu, med både för- och nackdelar förstås, säger Johan.

Redan på gymnasiet fick Johan upp ögonen för att bygga litet och skapa sina egna chassilösningar, ofta i Small Form Factor (SFF). Moderkortsformfaktorn Mini-ITX gav goda förutsättningar till att krympa yttermåtten.

– Mitt första SFF-bygge var Cold Winter som jag började sätta ihop under gymnasietiden. Jag hade lite plexiglas över från ett tidigare bygge, speciellt en del som var bockad som ett U. I samband med det upptäckte jag Mini-ITX och sedan dess har jag varit väldigt fast i att bygga litet.

Cold Winter.jpg

Cold Winter av Johan "C4B12" Nyman

Det viktigaste har dock aldrig varit hårdvaran eller att kunna spela de senaste spelen på högsta inställningarna. Därför har han inte funnit någon anledning till att bygga i större formfaktorer än Mini-ITX. Tack vare den tekniska utvecklingen går det numera att klämma in en hel del även i små datorer.

Small Form Factor (SFF) är något av en smalare nisch vilket innebär att inte finns lika många valmöjligheter här som för ATX eller Micro ATX. Att bygga sitt eget chassi är därför ett bra alternativ enligt Johan. Det kräver dock mer planering eftersom det finns mindre plats för exempelvis kablar och kylning.

– Det som är det bästa med att bygga eget chassi dock är att man kan bygga allting och optimera det utefter exakt den hårdvaran man har. Sen är det ju sjukt roligt också.

CURV3D.jpg

CURV3D av Johan "C4B12" Nyman

Det finns flera fördelar med att bygga en liten SFF-dator, menar Johan. Ofta finns det inte särskilt mycket plats på LAN och med en kompakt dator går det att sitta bekvämare och ha fler prylar med sig. Dessutom blir den såklart lättare att bära med sig.

Med rätt användning av belysning och god design går ett litet bygge att göra minst lika "flashigt" som en större dator, säger Johan. Det gäller dock att ta med detta i planeringen redan från början.

Johans guide i forumet till grunderna i moddning

– Mitt tips för de som ville bygga i mindre formfaktor är att fundera vad man har för krav på datorn och välja hårdvara efter det. Ska man bygga chassit själv kan man göra en ritning med all hårdvara och på så sätt fundera ut var man ska placera de olika delarna samt hur chassit ska se ut, om det ska byggas på höjden eller på längden och så vidare.

C.ACE.jpg

C.ACE av Johan "C4B12" Nyman

Om man vill köpa chassit själv är det dock lättare att göra tvärtom. Då bör man börja med att hitta det chassit man vill ha och sedan välja ut hårdvaran. Johan påpekar att sortimentet av datorkomponenter på senare år blivit bättre anpassat för mindre byggen.

Även om Johan började besöka LAN-partyn i de tidigare tonåren växte inte intresset för entusiastdatorer och överklockning fram förrän han hittade till SweClockers.

– Jag hittade SweClockers och då blev jag intresserad av överklockning på riktigt. Med överklockningen kom dock värmeproblem, så där någonstans började moddning komma in i bilden.

The Red One.jpg

The Red One av Johan "C4B12" Nyman

I takt med att intresset för överklockning svalnade av dog dock inte Johans entusiasm för datorer. Istället riktades denna mot byggkonsten och estetiken.

Johan tycker LAN-kulturen har förändrats mycket över åren som gått, men känner fortfarande glädje av att dra ihop ett gäng vänner med datorer för mindre sammankomster.

– När jag började var ofta första dagen ägnad åt att felsöka nätverksproblem och fildelning. Nu är det något som händer ytterst sällan. Att dra ihop LAN med vänner är fortfarande en härlig social grej, känslan från förr sitter kvar.

När det gäller större evenemang besöker Johan Dreamhack åtminstone en gång varje år för att jobba, träffa vänner och titta på e-sport. Det sistnämnda är ett stort intresse för honom förutom datorbyggandet.

Avslutningsvis nämner Johan att det skett stora förändringar genom åren och Dreamhack år 2018 är inte detsamma som för bara några år sedan. E-sporten har blivit en allt större del av datorfestivalen, något han själv tycker är roligt och han ser fram emot ytterligare ett besök på Dreamhack Winter 2018.

Dreamhack Winter 2018 i Jönköping pågår mellan den 30 november och 3 december.

Små datorer hos Komplett

Komplett är titelsponsor till Dreamhack och har massvis av komponenter på lager för den som är intresserad av att bygga en liten dator. Här är tre favoriter på chassifronten:

dhw18_komplett_horizontal_onWhite_RGB.png
Skicka en rättelse
42

Google Pixel 4a är mellanklasstelefon med kameran i fokus

Med pressad prislapp och avskalade funktioner presenterar nu sökmotorjätten Pixel 4a, men svenska spekulanter lär bli besvikna. Läs mer

14

Sony redogör för Dualshock 4-kompatibilitet på Playstation 5

Handkontrollen till Playstation 4 kommer fungera på den kommande konsolen – förutsatt att du spelar PS4-spel. Läs mer

26

Huawei Kirin 1020 förväntas bli dyrare än Apples A14 Bionic

Huaweis kommande systemprocessor ser ut att landa storleksmässigt mellan Apples A14 Bionic och kommande Macbookprocessorer. Läs mer

7

Datormusens uppfinnare William English död vid 91 års ålder

Douglas Englebarts gamla vapendragare tillika "mother of all demos"-skaparen William English går ur tiden. Läs mer

6

Sony-patent antyder om Playstation 5 med flera systemkretsar

Patentet beskriver hur flera systemkretsar kan användas i tandem i framtidens spelkonsoler för att rendera grafik. Läs mer

30

EA äntrar topplistorna på Steam

Spelutgivaren står för 40 procent av juni månads mest sålda spel på Steam. Läs mer

46

Intel anklagas för FinFET-patentstöld

Kinas vetenskapsakademi kräver Intel på 200 miljoner yuan med ett patent från år 2011 i ryggen. Läs mer

4

Minnestyperna DRAM och NAND dominerar kretsmarknaden

Värdet av halvledarmarknaden beräknas uppgå till 368 miljarder USD år 2020 – minnestyperna står för cirka en tredjedel. Läs mer

42

Avrunda veckan med en omvänd frågesport!

Veckans quiz handlar om allt från kodnamn till grafikkort. Kan du ställa de rätta frågorna? Läs mer

20

Intel "Tiger Lake" visar stark enkeltrådad prestanda i tidigt test

Den elfte generationens Core-processorer för bärbara datorer ser ut att erbjuda ett skapligt prestandakliv över Ice Lake-serien. Läs mer

40

Angriparna bakom Bitcoin-bluffen avslöjade

Efter en utredning på omkring två veckor rapporteras nu att förövarna bakom Twitter-attacken är gripna och väntar åtal. Läs mer

89

Krönika: Amazons påverkan på den svenska marknaden

I ett par år har rykten om Amazons intåg i Sverige cirkulerat. Vår chefredaktör Anton spekulerar i konsekvenserna. Läs mer