Inledning

Den inledande reasäsongen 2018 med Black Friday och mellandagsrean är förbi. Nu återstår vintern, vårens och även sommarens ständiga utförsäljningsperiod. Tillverkarna vill bli av alla de gamla 2018-modellerna och istället sälja det nya utbudet.

Letar du efter nyare modeller?

Denna guide är till TV-utbudet som lanserades under 2018 och såldes länge under 2019. Ifall du är ute efter utbudet som lanserade under 2019 och som kommer säljs en god bit in under 2020 har du istället denna guide.

Priserna på 2018-modeller är redan sänkta men kan faktiskt fortfarande sjunka ytterligare. Tills de säljer slut. Vilket med populära modeller kan ske redan tidigt mot våren. Mer axelryckningsvärda TV-apparater kan däremot hänga kvar uppemot ytterligare ett år. Precis som många 2017-modeller hängde kvar in i 2018 års reaperiod.

Samtidigt har CES-mässan 2019 redan gett oss information om det kommande utbudet för 2019. Nya modeller är på väg. Men det kan dröja innan de lanseras. Februari, mars, april, maj och så vidare.

Beroende på när du läser denna guide kan 2019-utbudet redan vara komplett. Och där vet vi sedan tidigare att produktcykeln gör att 2019-modellerna inledningsvis är väldigt dyra för att sedan sjunka i pris, till och med halveras, lagom till Black Friday-rean den 29:e november 2019. Då vi får återkomma med en guide för TV-modellerna i 2019-utbudet.

En TV:s pris- och produktcykel förklarad

Teknikstund: Vänta till nästa rea – Går igenom en TV:s produktcykel och fenomenet med de mycket lägre priserna mot höstens och julens reaperioder. Det kan handla om priser som sjunker tusentals och tiotusentals kronor. Bara du orkar vänta till hösten.

Denna artikel fungerar i första hand som referens och uppslagsverk kring de 2017- och 2018-modeller som finns på marknaden vilka det också går att få konkret information om – något som är långt ifrån självklart. Videon tar upp de vanligaste och viktigaste begreppen men berör inte specifika modeller på samma sätt som artikeln.

Tidigare artiklar i ämnet TV-apparater

Teknikstund: Bästa TV:n för sport – Genomgång vad som gäller för en ”bra sport-TV”, många Hertz och liknande fluff
Sweclockers introduktion till TV-apparater – Grundläggande genomgång över teknik och funktioner hos TV-apparater