År 1998 trädde en lag i kraft i USA med namnet Digital Millennium Copyright Act, vilken bland annat kriminaliserar kringgående av kopieringsskydd. Lagen har blivit en viktig del i den kamp nöjesindustrin bedrivit för att stoppa piratkopiering av bland annat filmer, och enligt den måste amerikanska bredbandsoperatörer vidarebefordra varningar gällande upphovsrättsintrång till sina kunder.

Nu rapporterar nyhetssajten Axios att operatören AT&T inom kort kommer stänga av internetanslutningen för användare som vid ett flertal tillfällen laddat ned upphovsrättsskyddat innehåll. Det är första gången de gör detta, efter att under 2017 ha utformat en policy för hur denna typ av ärenden ska hanteras.

I ett uttalande berättar AT&T att det rör sig om användare som fått flera varningar av operatören men ändå fortsatt ladda ned stora mängder innehåll. Enligt företagets policy börjar de stänga av kunder efter att de fått nio stycken varningar gällande upphovsrättsintrång, men detta nämns inte i uttalandet.

Nämnvärt är att AT&T nyligen förvärvat Time Warner/Warner Media, som bland annat äger HBO, Warner Bros., CNN och DC Comics. Detta tros ha haft påverkan på operatörens val att bli hårdare med påtryckningar gällande upphovsrättsintrång, men det är i dagsläget endast spekulationer.

AT&T är den första att ta till denna typ av åtgärd och det är ännu okänt om andra operatörer har för avsikt att göra detsamma. I Sverige har operatörer under det senaste året tvingats blockera så kallade "piratsajter" såsom The Pirate Bay. Först ut var Bredbandsbolaget i början av 2017, vilket efterföljdes av Telia i oktober 2018.

Läs mer om upphovsrätt och piratkopiering: