Sportbarer är ett gammalt fenomen och för många sportintresserade en naturlig samlingsplats. I takt med att e-sport blir allt mer accepterat slår fler och fler barer med en sådan inriktning upp portarna. I Skellefteå har två TV-spelsentusiaster gjort en egen tappning på konceptet.

Café på Bit började med att Marcus och "Totte" en dag bestämde sig för att ta sina spelsamlingar och starta ett café – en samlingsplats för spelnördarna i Skellefteå. Fyra år senare har konceptet gått från att vara ett hobbyprojekt till ett vinstdrivande café, växt ur två lokaler och ska under nästa år få en källare i direkt anslutning till nuvarande adress.

Cafe-på-Bit-10.jpg
Cafe-på-Bit-18.jpg
Cafe-på-Bit-20.jpg

Det första vi möts av inne på Café på Bit är café-delen, med allt vad det innebär. Drycker i form av kaffe, te och läsk, hembakade bakelser med gott om alternativ för allergiker och mat för den som är extra hungrig. Så klart finns även godis och glass för att släcka det värsta sötsuget.

Cafe-på-Bit-6.jpg
Cafe-på-Bit-7.jpg
Cafe-på-Bit-8.jpg
Cafe-på-Bit-9.jpg
Cafe-på-Bit-11.jpg
Cafe-på-Bit-12.jpg
Cafe-på-Bit-13.jpg
Cafe-på-Bit-14.jpg
Cafe-på-Bit-15.jpg
Cafe-på-Bit-16.jpg
Cafe-på-Bit-17.jpg
Cafe-på-Bit-21.jpg
Cafe-på-Bit-22.jpg

Direkt till vänster om kassan finns även en butik, där du kan handla merchandise och T-shirts med speltryck. Butikens stora dragplåster är dock TV-spel, där du kan köpa begagnade spelkonsoler och speltitlar från Nintendo 8-bit hela vägen fram till dagens moderna och ännu aktuella spelkonsoler.

Cafe-på-Bit-1.jpg
Cafe-på-Bit-2.jpg
Cafe-på-Bit-3.jpg
Cafe-på-Bit-4.jpg
Cafe-på-Bit-5.jpg

Längre in i butiken finns tre långbord särskilt avsedda brädspel, vilket också är en av de mest populära aktiviteterna på Café på Bit. Vid SweClockers besök en fredag kväll är delen tom, men enligt ägarna är det inte ovanligt att delen är fullsatt med alltifrån inbitna brädspelare till barnfamiljer.

Cafe-på-Bit-19.jpg

Ta höger vid Nintendo-skylten.

Cafe-på-Bit-27.jpg
Cafe-på-Bit-28.jpg
Cafe-på-Bit-29.jpg
Cafe-på-Bit-30.jpg
Cafe-på-Bit-31.jpg
Cafe-på-Bit-32.jpg
Cafe-på-Bit-33.jpg
Cafe-på-Bit-34.jpg
Cafe-på-Bit-35.jpg

Konst(igt)

Cafe-på-Bit-36.jpg
Cafe-på-Bit-37.jpg
Cafe-på-Bit-38.jpg

Går vi istället till höger om caféet kommer vi till en nedsläckt och mer mysig del av lokalen. Här finns två mindre rum med spelkonsoler av mer modernt snitt och ett tredje rum för den som vill testa på virtuell verklighet (VR) med HTC Vive. Bredvid dessa rum finns ett större "vardagsrum" med fyra soffor och flera TV-apparater, där äldre tjocka CRT-modeller ansluts till mer retroosande spelkonsoler.

En intressant del är hur caféet väver samman möjligheten att hyra in sig att spela på plats och att köpa spel. Gäster kan välja ut valfritt spel från butiken och spela på plats utan extra kostnad, för att sedan bestämma sig för att köpa – eller inte köpa – spelet i fråga.

Cafe-på-Bit-39.jpg
Cafe-på-Bit-40.jpg
Cafe-på-Bit-41.jpg
Cafe-på-Bit-42.jpg
Cafe-på-Bit-43.jpg
Cafe-på-Bit-44.jpg
Cafe-på-Bit-45.jpg

TV-spel i alla ära, men längst in i lokalen finns en del med flipperspel. Det handlar om inget mindre än 14 stycken från olika tidsåldrar och genrer. Tanken är att dessa ska flytta ned en våning till källaren som Café på Bit får tillgång till under år 2019.

Då redaktionen under samma kväll höll en Meet & Geek tillsammans med medlemmarna blev besöket hos Café på Bit inte långvarigt, men flera av oss ser fram emot att göra ett mer utdraget återbesök i framtiden.