Efter att ha färdats mellan en myriad olika slagfält och tidsperioder återvänder DICE till andra världskriget med den senaste upplagan i spelserien Battlefield. Battlefield V tar vid efter Battlefield 1, föregångaren som utspelade sig under första världskriget, och spinner vidare på bland annat "War Stories" där spelaren får uppleva kriget från flera olika vinklar och händelser.

Uppdatering 2018-11-14 13:53: Våra ursprungliga tester kördes med inställningen "Future Frame Rendering" avstängd vilket kan minska upplevd input lag men påverkar samtidigt prestandan negativt i DirectX 11. Vi har uppdaterat testet med ytterligare tester med funktionen aktiverad, vilket ger betydligt högre prestanda i DX11

Fokus ligger dock återigen på flerspelarläget, i vilket stora öppna kartor med fordonsstrider varvas med tajtare diton med mer infanterifokus. Det populära läget "Conquest" återvänder från föregångarna och får sällskap av de helt nya "Grand Operations" och "Tides of War". Därtill släpps det mer eller mindre obligatoriska battle royale-läget "Firestorm" under våren 2019.

BFV_3.jpg

Under huven på spelet syns återigen grafikmotorn Frostbite 3 som har gjort sig känd för att kunna rita upp riktigt realistiska miljöer och förstörbara byggnader. Motorn har stöd för grafikgränssnitten DirectX 11 och DirectX 12, och kommer via en framtida uppdatering att få en av de första implementationerna av DirectX Raytracing vilket möjliggör ray tracing i realtid för bland annat mer realistiska reflektioner.

För denna artikel fokuserar vi på grafikprestanda i spelets flerspelarläge med grafikgränssnitten DirectX 11 och DirectX 12. Målet är att luska ut vilket gränssnitt som denna gång rullar bäst med modern grafikhårdvara.

Komponent

Modell

Tack till

Processor

Intel Core i7-8700K @ 4,7 GHz

Webhallen

Moderkort

Asus ROG Maximus X Hero

Asus

Minne

2 × 8 GB G Skill Trident Z RGB
3 200 MHz, 14-14-14-34

G.Skill

Grafikkort

  • AMD Radeon RX Vega 64 (8 GB)

  • AMD Radeon RX Vega 56 (8 GB)

  • AMD Radeon R9 Fury X (4 GB)

  • AMD Radeon RX 580 (8 GB)

  • AMD Radeon R9 390 (8 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition (11 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 2080 Founders Edition (8 GB)

  • MSI Geforce RTX 2070 Armor

  • Nvidia Geforce GTX 1080 Ti (11 GB)

  • Nvidia Geforce GTX 1080 (8 GB)

Kylning

Noctua NH-D15

Noctua

Lagring

Samsung 970 Evo M.2, 1 TB

Samsung &
Webhallen

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional 64-bit (1803)

Plattformen för testerna är SweClockers sedvanliga testsystem för grafikkortstester som baseras kring en Core i7-8700K som överklockats till 4,7 GHz. Drivrutinerna som används är Geforce Drivers 416.81 för Nvidia och Radeon Software 18.11.1 för AMD – båda med uttalade optimeringar för Battlefield V.

BFV_5.jpg

Mätningarna sker i flerspelarläget "Conquest" med 64 spelare på kartan Fjell 652. Bildfrekvensen mäts med hjälp av mjukvaran OCAT tre gånger i sekvenser om tre minuter per grafikkort, och sedan används ett snitt av dessa körningar. Då flerspelarlägen i spel är ytterst dynamiska är det svårt att få helt konsekventa resultat vid prestandamätningar, vilket bör tas i beaktning när siffrorna granskas.

Med anledning av tidsåtgången för testmetoden begränsar vi oss till upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar med det förinställda detaljläget "Ultra". Spelklienten Origin har därtill en begränsning kring hur många grafikkort som får roteras per dygn innan spelet spärras, vilket gör att vi får sätta en hård gräns vid tio olika modeller för detta test (fem kort per konto).

Först ut är gränssnittet DirectX 11 där samtliga Nvidia-modeller hamnar på en ovanligt låg nivå ställt mot det röda lagets bidrag. AMD Radeon RX Vega 64 landar strax bakom Geforce RTX 2080 FE med några enstaka bildrutor. Trots lite tveksamma siffror ligger nästintill samtliga över 60 FPS trots högsta detaljnivå i hög upplösning.

Uppdatering 2018-11-14 13:53: Testerna ovan är körda med inställningen "Future Frame Rendering" avstängd vilket minskar upplevd input lag men påverkar samtidigt prestandan negativt i DirectX 11. Vi har uppdaterat testet med diagrammet nedanför, där funktionen är aktiverad.

Med inställningen "Future Frame Rendering" aktiverad blir det helt andra siffror för DirectX 11-gränssnittet, där dessa är betydligt mer lika tidigare Battlefield-titlar med Frostbite 3-motorn. Nvidia-korten får här en prestandaskjuts på över 40 procent ställt mot våra tidigare resultat medan AMD:s Vega-kort kliver upp med ungefär 25 procent högre prestanda.

Med gränssnittet DirectX 12 ser siffrorna betydligt bättre ut för samtliga Nvidia-kort, där samtliga tar ett steg upp med över 30 procent högre bildfrekvens. Detta innebär att Radeon RX Vega 64 och RX Vega 56 placerar sig längre bak i listan, bakom samtliga kort från Nvidia. Allt tyder på att något är knasigt med DirectX 11 i dagsläget, något som även syntes i Shadow of the Tomb Raider när redaktionen testade speltiteln.

Med de nya testerna från DirectX 11 med "Future Frame Rendering"-funktionen aktiverad ser inte DirectX 12-testerna lika imponerande ut längre. Samtliga kort tappar prestanda i testet ställt mot DX11 och vid ytterligare subjektiva tester ihop med en skärm med hög uppdateringsfrekvens och G-Sync känns inte DX12 inte lika välflytande som sin äldre gränssnitts broder.

Vi testade även att aktivera "Future Frame Rendering" för spelets DirectX 12-läge och fick då snarare negativa resultat. Något lägre bildfrekvens uppmättes samtidigt som vår subjektiva bedömning av upplevelsen försämrades med mer hack och plötsliga dippar i bildfrekvens.

Sammanfattade tankar

Battlefield återvänder till andra världskriget, konflikten som var startskottet för studion DICE succé. För den som är van vid spelserien kommer titeln kännas bekant då närmaste föregångaren Battlefield 1 baseras på samma motor, och innehåller liknande vapen trots ett världskrig tidigare.

BFV_2.jpg

Vid det här laget är Frostbite 3-motorn väldigt polerad och kan leverera både högdetaljerade texturer ihop med hög bildfrekvens. Sett till prestanda är det tydligt att DirectX 11-läget är något trasigt, där Nvidia-korten straffas extra hårt. När reglaget ställs om till det nyare DirectX 12 kan det gröna laget sträcka på benen, vilket resulterar i ett bekvämt försprång.

Spelet är ställt till DirectX 11 i sitt grundutförande, trots den något tvivelaktiga prestandan. Då inget av korten förlorar någon kraft med det mer moderna gränssnittet kan användaren lika gärna ställa om till DirectX 12, speciellt om det sitter ett grafikkort från Nvidia i datorn. Detta kan även handla om problem i drivrutinen snarare än spelmotorn, och det återstår att se om det blir förbättringar framöver.

Uppdatering 2018-11-14 13:53: Våra ursprungliga tester kördes med inställningen "Future Frame Rendering" avstängd vilket minskar upplevd input lag men påverkar samtidigt prestandan negativt i DirectX 11. Vi har uppdaterat testet med ytterligare tester med funktionen aktiverad, vilket ger betydligt högre prestanda i DX11

Efter att ha fortsatt testerna på hemmaplan och upptäckt vad inställningen "Future Frame Rendering" faktiskt påverkar står det klart att DirectX 11-läge är det starkaste grafikgränssnittet i Battlefield V, vilket är tvärtemot det vi först fick ut av våra mätningar med inställningen avstängd.

Just "Future Frame Rendering" är en funktion som har introducerats som ett faktiskt menyalternativ i just Battlefield V, och har tidigare gått att ställa in via exempelvis spelets konsol i föregående titlar. Med funktionen aktiverad, vilket är grundläget när man installerar Battlefield V, så förrenderas ett antal bildrutor på processorn för att göra dessa redo att tas om hand om av grafikkortet när det är färdigt med sin aktuella bildruta.

Medan denna förrendering kan öka bildfrekvensen markant kan funktionen även medföra högre input lag, där rörelser med musen inte upplevs som lika responsiva. Problemet uppstår dock främst vid lägre bildfrekvens, och vid högre sådan blir det svårt att märka någon skillnad om man inte är extremt känslig.

Funktionen ger ingen positiv skillnad för DirectX 12-läget, då det gränssnittet redan minimerar overhead mellan processorn och grafikkortet. Här märkte vi dock snarare än försämring med "Future Frame Rendering" aktiverat, med bland annat mer hack och oflyt som resultat.

För mer läsning om "Future Frame Rendering" rekommenderar vi denna tråd på Reddit. Vi kan definitivt rekommendera att experimentera med denna inställning för att se vilket läge som passar er bäst. Nämvärt är dock att funktionen är påslagen vid installation för både Battlefield V och Battlefield 1.

Läs recensionen av Battlefield V på FZ.se

Gällandes DirectX 12-läget upptäckte vi inga konstigheter med gränssnittet vid våra första tester ihop med de sedvanliga skärmarna i testlabbet. Vid ytterligare tester hemma med en G-Sync-skärm upplevdes dock betydligt sämre flyt med DirectX 12, vilket fick oss att backa tillbaka till DirectX 11 för en bättre upplevelse.

Kontentan gällandes DirectX 11 ställt mot DirectX 12 är att det första läget känns mer välpolerat. Samtidigt vill vi rekommendera att testa båda lägena och se hur flytet på er egen maskin där hemma reagerar.

BFV_4.jpg

Hur prestandan kommer att påverkas med ray tracing är svårt att säga då spelet i dagsläget inte har fått implementerat stöd för tekniken. Nyligen gick dock DICE ut och meddelade att ray tracing kommer lanseras inom kort, vilken gör Battlefield V först ut med renderingstekniken.

Under tiden fungerar spelet utmärkt i redaktionens tester med reglaget ställt till DirectX 11 och ger gott om prestanda för att kämpa på alla sidor av kriget. Som vanligt bjuds det även på storslagna strider både på land och i luften. Spelet lanseras på bred front den 20 november, men går att spela redan nu via prenumerationstjänsten EA Access och Origin Access.

Har du börjat spela Battlefield V? Hur upplever du spelet än så länge? Dela med dig i kommentarerna!