Under sommaren 2016 tog grafikarkitekturen Polaris plats i AMD:s mellanklasskort i Radeon RX 400-serien, som 2017 följdes upp av RX 500-serien med något högre klockfrekvenser och energieffektivitet. De senaste veckorna har rykten och bilder kring modellen RX 590 cirkulerat, vilken enligt uppgift är ännu ett Polaris-baserat där paradnumret är förhöjda klockfrekvenser genom tillverkning på 12 nanometer.

Nu dyker ytterligare två modeller av grafikkortet ut på webben och den här gången handlar det om bidrag från tillverkarna Asrock och HIS. Taiwanesiska Asrock debuterade på grafikkortsmarknaden tidigare under året med serien Phantom Gaming, som innehåller produkter baserade på AMD:s serier Radeon RX Vega och RX 500.

Bolagets variant av RX 590 blir också del av Phantom Gaming-serien och ärver många estetiska drag från syskonen, där den grå kåpan har röda detaljer och ackompanjeras av två fläktar och en täckplåt för baksidan. Bildanslutningarna består av en DVI-D, två HDMI och lika många Displayport och sällskapas av strömförsörjning över en ensam 8-pin ATX-kontakt.

Modellen från HIS har namnet RX 590 Iceq X² och dess specifikationer har hittat ut på webben genom forumet Reddit. Klockfrekvenserna uppges vara på 2 000 MHz, vilket skulle innebära en höjning på cirka 700 MHz i jämförelse med RX 580. Siffran är även mycket högre än de 1 680 MHz som skymtats för RX 590 i överklockat läge och troligtvis felaktig. Klockfrekvensen för Asrock-kortet är okänd, men 8 GB GDDR5-minne är gemensamt för de båda.

Nyligen butikslistades en Radeon RX 590-modell för motsvarande 5 200 kronor, men Videocardz menar att den förväntade prislappen för Asrock-modellen istället är i närheten av det rekommenderade priset för RX 580. Vidare skriver Videocardz att lansering ska ske den 15 november, men officiella uppgifter från AMD saknas.

Läs mer om Radeon RX 590: