Inför mellandagsrean – hitta rätt bärbar speldator

Suktar du efter en bärbar speldator under Black Friday och behöver tips om vad du ska kolla efter? Jacob och Andreas intar studion för att ge vägledning i rea-djungeln!

Årets stora köpfest Black Friday ligger för dörren. Oavsett om det är till dig själv eller julklappar till närstående finns goda möjligheter att fynda teknik i alla dess former, från TV-apparater till datorkomponenter, färdigbyggda stationära system och så klart även i bärbart format.

Bärbara speldatorer blir allt mer populära och är en kategori som kan väntas säljas till nedsatt pris under Black Friday. Istället för att gå in på detaljer om specifika modeller ger SweClockers Jacob Hugosson och Andreas Eklöv generella råd, för att du själv ska kunna göra ett mer informerat val vid köp av en bärbar speldator.

Processor

intel-core-i7-759.jpg

På processorfronten bör du kika efter en dator med Intel Core i7-processor, då allt fler spel optimeras för många kärnor och trådar. I de lägre prisklasserna finns även Core i5-modeller och här gäller det att se upp.

Äldre varianter ur 7000-serien, som Core i5-7300HQ, har fyra kärnor utan stöd för Hyperthreading. Nyare 8000-serien, till exempel Core i5-8300H, har även Hyperthreading och därmed åtta trådar.

Grafikkort

Det viktigaste i en bärbar speldator är grafikkortet och det är oftast dessa som sätter tonen för datorns pris. I botten märks datorer med Nvidia Geforce GTX 1050 (Ti) för strax under eller omkring 10 000 kronor och duon räcker för dagens AAA-titlar i 1080p (1 920 x 1 080 pixlar). Om du har råd är ett Geforce GTX 1060 att rekommendera, då det ger en dator som kommer räcka för moderna spel under längre tid.

Nämnvärt är att du bör se upp med grafikminnet. Nvidia Geforce GTX 1050 och GTX 1050 Ti finns båda med 2 GB och 4 GB. Det senare är klart att föredra, då 2 GB knappt räcker för dagens spel. Geforce GTX 1060 finns med 3 GB och 6 GB, varav det senare är att föredra men 3 GB räcker hyfsat för spelande i 1080p.

Nvidia Geforce GTX 1060 med 6 GB grafikminne duger även för spelande i den högre upplösningen 1440p (2 560 x 1 440 pixlar), men om plånboken tillåter rekommenderas att ta klivet upp till ett GTX 1070. Denna modell fungerar även för 4K UHD (3 840 x 2 160 pixlar), men här är ett ännu bättre alternativ GTX 1080 – i dagsläget det högst presterande grafikkortet som finns för bärbara datorer.

geforce-gtx-max-q.png

Nvidia Geforce Max-Q innebär lägre prestanda för mer slimmade datorer.

Nvidias Max-Q-grafikkort

Samtliga grafikkort från Nvidia finns även med tillägget "Max-Q". Benämningen innebär inte högre prestanda, utan det är raka motsatsen. Grafikkort med Nvidia Max-Q har lägre klockfrekvenser och är optimerade för optimal energieffektivitet, något som gör det möjligt att bygga in dessa modeller i extra tunna datordesigner.

Primärminne och lagring

Sett till mängden primärminne räcker 8 GB för praktiskt taget alla spel i dagsläget. Utvecklingen i spelvärlden går fort framåt och 8 GB har för många av de senaste spelen blivit ett minimikrav. Om plånboken tillåter är därför en dator med 16 GB att rekommendera.

På lagringsfronten finns en myriad av konfigurationer. Dagens senaste spel tar upp rejält med lagringsutrymme – ofta omkring 100 GB. Köp därför inte en dator med endast en SSD på 240–256 GB, se till att den också kommer med en mekanisk hårddisk (HDD). Vill du enbart ha en SSD bör en kapacitet på 480–512 GB ses som ett minimum.

Skärm

På skärmfronten är det inte bara önskad upplösning du ska kolla efter. Sedan en tid tillbaka finns bärbara speldatorer med uppdateringsfrekvens på 144 Hz och stöd för synkroniseringstekniken G-Sync. Ofta kommer dessa i par, men här är det värt att trycka på att skillnaderna med G-Sync är som störst vid lägre bildfrekvens (FPS) – en skärm på 60 Hz och stöd för G-Sync är därför ett utmärkt val!

Ovanstående är endast en kortare sammanfattning av innehållet i videoklippet och den som vill ha hela bilden rekommenderas att kolla igenom videon. Med detta önskar vi dig lycka till i rea-djungeln och glöm inte tipsa på i forumet om du stöter på något.

Skicka en rättelse
0

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

72

Veckans fråga: Hur stor är din skärm?

Nöjer du dig med en liten bärbar dator, eller föredrar du bjässar som tar upp hela synfältet på flera meters avstånd? Läs mer

21

Facebook och Microsoft klagar till EU om Apples App Store

EU-kommissionen säger sig vara "medvetna om bekymrena" kring strömmande spel via App Store. Läs mer

43

Uppdaterad: Microsoft preciserar kommande Xbox-lansering till den 6 november

Nästa del i Halo-spelserien dröjer till 2021, ett besked som Microsoft kompenserar genom att minska spannet för Xbox-lanseringen.  Läs mer

25

Microsoft Surface Duo lanseras den 10 september

Dubbla skärmar i ett vikbart format och Android-operativsystem utlovas – till det facila priset 1 399 USD. Läs mer

56

Xiaomi lanserar transparent OLED-TV

  • TV
  • idag 13:10

Xiaomi firar tioårsjubileum genom att lansera världens första genomskinliga massproducerade OLED-TV. Läs mer

71

KaffeClockers – diskutera kaffe i forumet

Vare sig du dricker Juhla Mokka eller rostar och mal eget kaffe har medlemmen GLaDER forumtråden för dig. Läs mer

29

Universalprocessorn Tachyum Prodigy snabbare än Nvidia- och Intel-kretsar

Exekverar emulerad x86-, ARM- och RISC-V-kod snabbare än datacenterlösningar från Intel och Nvidia och klarar Verilog-tester. Läs mer

71

Mozilla säger upp 250 anställda

Företaget bakom webbläsaren Firefox omstrukturerar sin verksamhet och tackar av motsvarande 25 procent av arbetsstyrkan. Läs mer

46

Från mus till ljus – en teknikstund om input lag och latens

Input lag och latens är fördröjningen hos en spelskärm är en viktig och ständigt diskuterad fråga. Som handlar om mer än skärmen. Läs mer

31

Huawei Kunpeng 920 3211K uppges vara snabbare än Core i9-9900K

Den 24-kärniga kinesiska processorn ryktas ge självaste Intel på nöten i flertrådade laster. Läs mer

36

Samsung-anställda gripna efter att ha sålt OLED-information till Kina

Koreansk teknik gällande utskrift av OLED-paneler kan på ett olagligt vis ha hamnat i Kina, enligt koreanska rapporter. Läs mer