Med jämna mellanrum introduceras nya standarder för primärminnen, och sedan ett par år tillbaka är DDR4 den som gäller. Denna följs upp av DDR5, och specifikationerna för denna väntas spikas under 2019 för att sedan hitta ut på marknaden året därpå.

Nu meddelar tillverkaren SK Hynix att de tagit fram de första primärminneskretsarna som tillverkats enligt standardiseringsorganet JEDEC:s DDR5-standard. De nya kretsarna har en överföringshastighet på 5 200 megatransfers per sekund (MT/s), vilket är 60 procent snabbare än den hastighet på 3 200 MT/s som anges för DDR4.

Det handlar om minneskapslar om 16 Gb (2 GB), men SK Hynix arbetar på kretsar på upp till 32 Gb (4 GB) med överföringshastigheter på upp till 6 400 MT/s. Högre minnesdensitet är en av de stora nyheterna med DDR5, men den innebär även lägre strömförbrukning och högre hastigheter.

När den nya minnesstandarden lanseras på bred front är ännu okänt, men SK Hynix siktar på att börja massproducera kretsar under år 2020. Troligt är att den lanseras för konsumenter året därpå.

Läs mer om DDR5: