Nvidias färska grafikkort i Geforce RTX 2000-serien baseras på arkitekturen Turing, där nyheterna främst är stöd för hårdvaruaccelererad ray tracing samt grafikminne av typen GDDR6. Sedan lanseringen har några användare av de nya grafikkorten talat om stabilitetsproblem och grafiska artefakter, och nyligen bekräftade Nvidia att otillräckliga kretskort sluppit igenom kvalitetskontrollen.

Diskutera Nvidia Geforce i SweClockers forum

Genom ett inlägg av användaren "shansoft" på teknikforumet Hardforum framkommer att referensmodellen av kretskorten kan ruva på fler problem, efter att användarens Geforce RTX 2080 Ti XC från EVGA uppges ha börjat brinna. Modellen i fråga använder referensutförandet av kretskortet, vilket sällskapas av en öppen luftkylare med två fläktar.

I inlägget beskriver "shansoft" att denne endast använde webbläsaren när datorn plötsligt stängdes av, varpå en låga från kortet blev synlig. Därtill står att läsa att grafikkortet inte har överklockats och att kylaren aldrig monterats bort. Flera bifogade bilder visar den brända produkten.

Huruvida det handlar om ett enskilt defekt exemplar eller en svaghet i kretskortets utformning återstår att se, men hittills har inga liknande händelser rapporterats. Vad som ligger bakom den mindre eldsvådan är oklart, men Pcper misstänker att överhettning av grafik- eller minneskretsar inte är boven i dramat.