Spelutvecklaren Valve grundades 1996 av de tidigare Microsoft-ingenjörerna Gabe Newell och Mike Harrington. Två år senare släppte spelstudion sin första titel, med namnet Half-Life. Den blev startskottet på utvecklarens framgångar, och efterföljdes av flera uppföljare samt expansionerna Half-Life: Opposing Force och Half-Life: Blue Shift.

Idag, den 19 november, är det 20 år sedan speltiteln såg dagens ljus för första gången då den lanserades för PC/Windows i Nordamerika. Lanseringen i Europa dröjde ytterligare en vecka, till den 27 november. Speltiteln möttes av positiv kritik vid lanseringen och satte en ny standard för förstapersonsskjutare vid tidpunkten, med en unik blandning av problemlösning och action som märks av än idag.

Till skillnad från många andra spel inom samma genre, såsom Doom och Quake, lade även Half-Life stor fokus på handlingen och Gordon Freeman blev en omtyckt huvudkaraktär – trots att han inte sade ett ord. Gordon Freemans berättelse fortsatte i uppföljaren Half-Life 2 och därefter i Half-Life 2: Episode One samt Episode Two.

Många fans väntar än idag på en avslutande del av Half-Life-sagan, tio år efter den senaste delen i spelserien. Marc Laidlaw, som arbetade som manusförfattare på Half-Life och Half-Life 2, publicerade dock i augusti 2017 ett inlägg på sin blogg som beskriver hur han skulle ha avslutat spelserien, om än med ändrade namn. Många menar att det troligen är det närmaste Half-Life någonsin kommer komma ett avslutande kapitel.

Spelade du Half-Life när det begav sig? Har du några minnen relaterade till spelet? Dela med dig i kommentarstråden!