Version 1.0, 1.1 och 2.0 av dagens HTTP-protokoll baseras på Transmission Control Protocol (TCP). TCP är ett protokoll med felkorrigering, där korrupt data kastas vid upptäckt och behöver återsändas. Detta kan orsaka fördröjningar vid exempelvis spelande, varför User Datagram Protocol (UDP) i regel används för moderna applikationer med krav på låga svarstider.

Google har utvecklat en ersättare till HTTP-protokollet, HTTP-over-QUIC. Quick UDP Internet Connections har som namnet antyder UDP som bas. Fördelen med UDP är att dataförbindelser upprättas med färre steg än TCP – som kräver fler rundresor på grund av felkorrigeringen. Enligt Googles tester är QUIC snabbare men även säkrare än dagens HTTP-protokoll.

Google hoppas ersätta TCP-baserad HTTP med QUIC. Under oktober månad föreslog Mark Nottingham från Internet Engineering Task Force (IETF) att HTTP-over-QUIC skall omvandlas till HTTP/3 som blir den senaste iterationen av protokollet. Beslutet uppges ha accepterats på bred front och cementerar Googles alster som ersättare till HTTP, som ligger till grund för World Wide Web.

Källa: Arstechnica

Läs mer om HTTP: